Фото: СБУ

"Зливав" росіянам інформацію для прориву оборони Києва у 2022 році: правоохоронці затримали шпигуна

Служба безпеки України затримала у Києві агента Федеральної служби безпеки Росії. Він "зливав" ворогу інформацію для прориву оборони Києва у 2022 році. Після того, як спроби росіяни захопити столицю виявилися марними, шпигун "заліг на дно", намагаючись уникнути правосуддя.

Про це повідомляє прес-служба СБУ у Telegram-каналі.

Зазначається, що у перші дні повномасштабного вторгнення чоловік збирав розвіддані для рашистів, зокрема, виконував завдання щодо виявлення місць базування українських захисників, які брали участь у боях за Київ.

"Насамперед ворога цікавили опорні пункти та вогневі позиції бійців Центру спеціальних операцій "А" СБУ на території та околицях міста", йдеться у повідомленні.

Для збирання розвідданих російський агент у проміжках між комендантськими годинами обходив вулиці Києва під виглядом пересічного громадянина. На місцевості зловмисник намагався приховано зафіксувати максимум локацій українських оборонців для підготовки відповідного "звіту" до ФСБ.

Серед масиву наданої інформації окупанти сподівались ідентифікувати бойові позиції українських спецпризначенців, щоб завдати по них прицільні повітряні удари, наголошують в СБУ.

Відколи стало зрозуміло, що агресору не вдасться реалізувати свої плани щодо захоплення Києва, зловмисник на тривалий час "заліг на дно" та "згорнув" свою розвідувальну активність, щоб уникнути викриття. Однак згодом він знову вийшов на дистанційний зв'язок з російським "куратором" і отримав від нього нові завдання.

"Цього разу ворожий агент мав активно поширювати у соцмережах тези кремлівської пропаганди, завуальовані під "загальні настрої" мешканців Київщини",  зауважили правоохоронці й додали, що у своїх дописах на сторінці у Facebook зловмисник вихваляв окупантів та закликав до захоплення столичного регіону нашої держави. 

СБУ повідомило фігуранту про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, у січні контррозвідка Служби безпеки України затримала у Києві агента ФСБ, який проводив інформаційні диверсії проти України. Він, зокрема, пропонував приєднати східні регіони України до Ростовської області Російської Федерації.

Встановлено, що зловмисником був колишній український чиновник, який у попередні роки працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості. Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціювати себе як "політексперт" та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 16.02.2024 13:03