Фото: СБУ

У Києві затримали екс-чиновника, який пропонував приєднати Схід України до РФ

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Києві агента ФСБ, який проводив інформаційні диверсії проти України. Він, зокрема, пропонував приєднати східні регіони України до Ростовської області Російської Федерації.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними відомства, ним виявився колишній український чиновник, який у попередні роки працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості. Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціювати себе як "політексперт" та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України.

З того часу він перебував на прямому зв’язку з одним із керівників П'ятої служби ФСБ, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України. Також російський агент співпрацював з терористом Пасічником, якому надавав "експертні" рекомендації щодо посилення репресій проти українських патріотів у тимчасово окупованому Луганську.

Крім того, зловмисник публікував у соцмережах дописи, в яких пропонував "приєднати" східні регіони України до складу Ростовської області.

"Контррозвідники СБУ задокументували факти злочинної діяльності російського агента і затримали його у власному помешканні. Комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза підтвердила, що документальні матеріали, підготовлені фігурантом на замовлення ФСБ, спрямовані проти державної безпеки України", — йдеться у повідомленні СБУ.

Там також наголосили, що під час обшуків у помешканні та автомобілі зрадника вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони та документи, які підтверджують його підривну діяльність на користь РФ. Крім того, у фігуранта виявлено "відзнаку за взаємодію" від представників держави-агресора, а також заборонену комуністичну та прокремлівську символіку.

Що "світить" зраднику

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 та ⁠ч. 1 ст. 161. Йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Нагадаємо, наприкінці жовтня Контррозвідка СБУ провела спецоперацію, у результаті якої на Донеччині нейтралізовано ще одну агентурну групу ФСБ. Її члени розвідували місця дислокації та пересування підрозділів Збройних сил України, що брали участь боях на Авдіївському напрямку. У СБУ встановили, що за кожне виконане завдання окупанти обіцяли своїм поплічникам перераховувати "гонорар" на банківські картки. Розвідувальну інформацію загарбники використовували для планування власних бойових операцій, насамперед щодо здійснення прицільних дронових і ракетно-артилерійських ударів по українських військах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.01.2024 10:59