Фото: Telegram Зеленського

ЗМІ оприлюднили дату візиту Зеленського до Вірменії

Президент України Володимир Зеленський планує наступного тижня відвідати Вірменію на тлі зростання напруженості між цією південнокавказькою країною та Росією. Візит українського лідера, ймовірно, відбудеться 4 березня.

Про це повідомляє вірменська служба "Радіо Свобода" з посиланням на дипломатичне джерело. Ймовірно, візит відбудеться 4 березня, повідомило джерело, додавши, що тоді Зеленський також поїде до Азербайджану.

У МЗС Вірменії різко відмовилися ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, зазначивши лише, що інформують громадськість про візити іноземних лідерів "своїм часом".

Тимчасовий повірений у справах України в Єревані Валерій Лобач також стримано відгукнувся про можливість такої поїздки. 

"Весна принесе позитивні події у Вірменію", — сказав він журналістам 23 лютого.

Новина про можливу поїздку Зеленського з'явилася після недавніх візитів прем'єр-міністра Нікола Пашиняна до Німеччини та Франції, під час яких він посилив критику Росії. Зокрема, Пашинян вперше засудив російське вторгнення в Україну, заявивши, що воно порушило декларацію від грудня 1991 року, в якій нові незалежні радянські республіки визнали кордони одна одної радянських часів.

Законодавці, які представляють керівну партію Пашиняна "Громадянський договір", у понеділок надали більше натяків на те, що український президент, який не відвідував жодної небалтійської колишньої радянської держави з початку війни з Росією, має відвідати Єреван.

"Зрештою, президент України є обраним лідером своєї країни, і, як і інші глави держав, він може відвідувати Вірменію, якщо немає особливих перешкод", — сказав один із них, Бабкен Тунян.

Інший провладний депутат Гагік Мелконян заявив, що "нам байдуже, як відреагує чи не відреагує Росія [на візит Зеленського]".

Відносини РФ та Вірменії погіршуються

Відповідної реакції з боку Москви поки не було, але 19 лютого речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія і Вірменія зараз мають "діаметрально протилежні погляди" на війну в Україні.

Відносини між двома давніми союзниками ще більше погіршилися в останні місяці, а МЗС Росії звинуватило Пашиняна в їх "знищенні".

Дмитро Суслов, старший аналітик пов’язаної з Кремлем Ради зовнішньої та оборонної політики Росії, заявив, що візит Зеленського до Вірменії може означати "точку неповернення" у розриві двосторонніх зв’язків. Суслов заявив, що це буде частиною зусиль Заходу переорієнтувати Вірменію на Сполучені Штати та Європейський Союз.

Лідери вірменської опозиції висловили серйозну стурбованість з приводу далекосяжних змін у традиційній зовнішній політиці Вірменії, заявивши, що вона є необачною за відсутності гарантій безпеки чи військової допомоги, запропонованої західними державами.

Пашинян розпочав очевидне зближення з Україною минулого року, попри рішучу підтримку Києва Азербайджану в нагірнокарабаському конфлікті.

Нагадаємо, 23 лютого прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про призупинення участі його країни в Договорі про колективну безпеку. Водночас він різко розкритикував дії російської влади на території Вірменії, зокрема, відкриті заклики до населення "повалити владу".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.02.2024 21:22