Фото: "Дзеркало тижня"

Знижка на "комуналку" 100%: яка категорія українців має право на пільги

В Україні є громадяни, які мають право на пільги у розмірі 100% від вартості комунальних послуг. Таку знижку надають пенсіонерам, які працювали на певних професіях у селах та проживають там надалі.

Про це йдеться на сайті Пенсійного фонду України.

Так, скористатись пільгою в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в межах встановлених норм можуть пенсіонери окремих професій, які працювали в сільській місцевості та продовжують там проживати після виходу на пенсію.

Зокрема, право на такі пільги мають:

  • педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • спеціалісти із захисту рослин;
  • працівники музеїв, бібліотек;
  • працівники державних і комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури.

Водночас пенсіонерам, які раніше працювали за такими професіями, для отримання пільги потрібно мати не менше трьох років відповідного стажу роботи та на момент виходу на пенсію працювати на посадах, що дають право на пільгу.

Також право на знижку залежить від доходу сім’ї. Пільга надається, якщо середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2024 році це 4240 гривень).

У ПФУ зазначили, що пільга надається протягом дванадцяти місяців з місяця звернення, але не більш ніж до кінця поточного календарного року. На членів сім’ї пільговика зазначена пільга не поширюється.

Як оформити пільги

Пенсіонеру, який перебуває на обліку в реєстрі осіб, які мають право на пільгу, для призначення виплати потрібно надати наступні документи:

  • заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;
  • документи, що підтверджують проживання в сільській місцевості.

"Для внесення даних до реєстру пільговиків людина має подати відповідну заяву та довідку про право на пільгу, що видана відділом освіти, охорони здоров’я, культури (культури та туризму), райдержадміністрації чи адміністрацією установи (закладу), де людина працювала, сільською або селищною радою (у разі ліквідації закладу тощо) на підставі записів у трудовій книжці", — пояснили в Пенсійному фонді.

Подати заяву та необхідні документи до Фонду можна в один зі способів:

  • особисто — через сервісні центри ПФУ, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • поштою — на адресу органу ПФУ;
  • онлайн — через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" чи через портал "Дія".

Нагадаємо, Україна продовжує підтримувати різні категорії населення, серед них — особи з інвалідністю. Зокрема, вони мають право на низку пільг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2024 14:35