Фото: Facebook/Міністерство оборони України

ЗСУ можуть повторити "харківський прорив" під час весняного контрнаступу, — Financial Times

Збройні сили України можуть прорвати оборону російських загарбників. Для цього необхідна злагоджена взаємодія усього українського війська.

Про це розповів колишній офіцер британського Королівського інженерного корпусу Нік Ганнелл в інтерв’ю Financial Times.

Ганелл має великий досвід прориву оборони ворога.

Військовий наголосив, що для України ризики посилюються тим, що українські воїни не мають переваги у повітрі. За його словами, востаннє західні танки зустрічалися з радянськими Т-72 в Іраку 2003 року, але тоді в коаліції на чолі зі США була переважна перевага в повітрі.

Ганелл не виключає, що російська авіація зможе "розчавити українську спеціальну інженерну техніку". Колишній командир британського батальйону механізованої піхоти Бен Баррі солідарний з Ніком Ганеллом.

"Класичний підхід під час наземного наступу – прорватися в тил супротивника, на одній або декількох ділянках, і завдати зосередженого удару по центру тяжіння супротивника. Успішні приклади без панування в повітрі рідкісні", – заявив він. 

Джерело описує російську оборону наступним чином: вона складається з мінного поля, лінії протитанкових надовбнів — заритих у землю бетонних пірамід, також відомих як "зуби дракона", — потім ще одне мінне поле, лінія окопів і бліндажів шириною в 400 метрів і ще через 500 метрів — протитанковий рів.

За оцінками американських військових, у них є сумніви в готовності ЗСУ до прориву такої оборони. ЗСУ бракує підготовки особового складу, а також запасів техніки та боєприпасів.

Глен Грант, який є ще одним відставним британським офіцером, заявив, що українську армію вже неодноразово недооцінювали.

"Якщо українська атака буде потужною і швидкою і зможе зайти в тил до росіян, то фронт посиплеться і росіяни побіжать. Так само як, тікали під час контрнаступу під Харковом", — сказав Грант.

Нагадаємо, втрати Збройних сил України у війні проти РФ менші, ніж кількість жертв лютневого землетрусу в Туреччині. Російська Федерація втрачає набагато більше військових, ніж українська армія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.04.2023 14:19