Фото: ТАСС

Зупинка зернової угоди: Євросоюз звернувся до Росії

Росія повинна переглянути своє рішення та негайно відновити виконання Чорноморської зернової ініціативи. З відповідним закликом до країни-агресора звернувся Європейський Союз.

Таку заяву зробив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, пише "Європейська правда".

За його словами, Росія продовжує використовувати продовольство як зброю. Розриваючи угоди, РФ одноосібно блокує один із важливих основних шляхів експорту з України зерна та несе виняткову відповідальність за збої в постачанні зерна по всьому світу та зростання цін на продовольство.

"ЄС закликає Росію переглянути своє рішення та негайно відновити виконання Чорноморської зернової ініціативи", — написав Боррель.

Він також додав, що Євросоюз докладатиме всіх зусиль, щоб продовжувати підтримувати своєчасну та стабільну доставку всіх товарів, особливо сільськогосподарської продукції, на світові ринки через "Шляхи солідарності" між ЄС та Україною. 

"ЄС продовжуватиме співпрацювати з постраждалими країнами-партнерами для розв'язання проблеми глобальної продовольчої безпеки та підтримувати всі зусилля щодо відновлення Чорноморської зернової ініціативи", — додав Боррель.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.07.2023 09:35