Фото: Офіс генпрокурора

Звинувачував ЗСУ в обстрілах: на Київщині повідомлено про підозру колаборанту

Правоохоронці повідомили про підозру жителю Броварського району Київської області. Чоловік виправдовував збройну агресію РФ та звинувачував ЗСУ в обстрілах.

Про це повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Правоохоронці встановили, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну мешканець селища у Броварському районі Київської області, використовуючи власну сторінку у соцмережі, поширював повідомлення та відеозаписи в яких містились виправдовування збройної агресії РФ проти України.

Зокрема, у своїх постах та відеоматеріалах підозрюваний підтримував та популяризував дії країни-окупанта у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну, глорифікував військових РФ, поширював російські наративи, стверджував, що "українці самі у всьому винні". Чоловік, проживаючи у селищі, яке постраждало у результаті російської агресії, намагався перекласти відповідальність за вказані події на Україну, виправдовував воєнні злочини РФ.

Під час обшуку у будинку підозрюваного виявлено мобільний телефон із доказами злочинної діяльності. Висновками судових лінгвістичних експертиз підтверджено, що тексти опублікованих матеріалів мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України.

"За процесуального керівництва Київської міської прокуратури мешканцю Київщини повідомлено про підозру за фактом виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 436-2 КК України)", — йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, Служба безпеки України затримала в Миколаєві коригувальника російських повітряних атак. Саме за його наведенням окупанти здійснили ракетний удар по багатоповерхівці восени 2022 року. Унаслідок обстрілу тоді загинули вісім мирних жителів, зокрема дитина. 

Окрім цього, вихідними в Херсоні правоохоронцям вдалося затримати двох коригувальників ворожого артилерійського вогню. Раніше в Україні засудили чоловіка, який коригував ракетні удари по аеропорту в Кривому Розі

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.05.2023 22:25