Фото: ілюстративне. Джерело: СБУ

Агенти ГРУ організували "спостережні пункти" в орендованих квартирах Києва, щоб коригувати обстріли

Співробітники Служби безпеки України затримали агентів головного розвідувального управління РФ, які організували "спостережні пункти" в орендованих квартирах Києва, щоб коригувати обстріли.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, контррозвідка зірвала нову спробу Росії створити власні агентурні осередки у Києві, Полтаві та Чернігові.

Так, у результаті спецоперації в столичному регіоні затримано резидента головного управління генштабу збройних сил РФ та одного з його поплічників. За даними слідства, затриманими виявились двоє мешканців Київської області. Поплічники ворога за гроші почали працювати на російську спецслужбу.

"За вказівкою окупантів фігуранти коригували ракетно-дронові атаки окупантів та готували підпали електропідстанцій і службових авто Збройних сил України", — йдеться у повідомленні.

У СБУ зауважили, що задля виконання поставлених завдань підозрювані облаштували спостережний пункт в орендованій квартирі столичної багатоповерхівки з панорамою на потенційні цілі. Йдеться про об’єкти критичної інфраструктури. Саме у цьому помешканні вони встановили відеокамери з програмою віддаленого доступу, яка дозволяла російським спецслужбам стежити за вулицями Києва у режимі онлайн.

У такий спосіб окупанти сподівалися встановити наслідки повітряних ударів по столиці та виявити вогневі позиції протиповітряної оборони, що потрібно росіянам для коригування нових атак.

"З аналогічним завданням диверсійна група виїжджала до Полтави й Чернігова. Там вони спочатку проводили дорозвідку поблизу енергооб’єктів, а потім планували створити власні осередки в обох містах", — наголосили в Службі безпеки.

Для цього фігуранти намагалися вербувати місцевих жителів, які шукали легкого заробітку. Відповідні оголошення вони розміщували у профільних Telegram-каналах, які контролюють російські спецслужби. Також серед завдань для нових учасників агентури були підпали службових авто співробітників територіальних центрів комплектування та силових трансформаторів у трьох регіонах України. Проте співробітники СБУ викрили організатора цієї агентурної мережі та його поплічника і затримали їх.

Так, у ході обшуків у підозрюваних було вилучено відеопристрої, телефони та SIM-карти із доказами підривної діяльності на користь держави-агресора. Наразі слідчі повідомили обом затриманим про підозру у підготовці до вчинення диверсій в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України). Зокрема, злочинні дії організатора агентурної групи додатково було кваліфіковано як підготовку до вчинення дій, які перешкоджають законній діяльності ЗСУ та інших формувань в особливий період (ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України). 

"Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна", — наголосили в СБУ.

Нагадаємо, раніше співробітники СБУ затримали чоловіка, якого підозрюють у корегуванні ракетного удару по Одесі 15 березня. Внаслідок атаки загинули 20 людей та 75 отримали поранення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2024 15:16