Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Аграріям компенсовуватимуть кошти за розмінування сілгоспземель: Шмигаль назвав цифри

У п'ятницю, 8 березня, Уряд затвердив порядок використання коштів на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Це також підвищить безпеку громад та людей, які проживають у регіонах.

Таку заяву на засіданні Кабміну зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Сьогодні затверджуємо порядок використання коштів на компенсацію витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Ми розуміємо, що проведення обстеження та розмінування земель виключно власними силами може зайняти десятки років. Ми бачили, як це відбувалося в інших країнах по всьому світу", — сказав глава уряду.

Шмигаль підкреслив, щоб максимально прискорити цей процес, Кабмін запускає ринок гуманітарного розмінування і запрошує у цей сектор недержавних операторів, які працюють на платній основі.

"Своєю чергою держава буде компенсувати аграріям 80% коштів на таку послугу із розмінування, якщо вона закуплена на відкритих торгах", — наголосив прем'єр.

Прем'єр переконаний, такий крок дозволить аграріям якнайшвидше повернутися до роботи, що посилить економіку України.

"Це також підвищить безпеку для наших громад та наших людей. І це для нас безумовний пріоритет. Отже, продовжуємо працювати заради перемоги", — додав Денис Шмигаль.

Ситуація з замінуванням в Україні

Державна служба з надзвичайних ситуацій щоденно оновлює статистику щодо розмінування територій в різних регіонах, де вказується кількість виїздів, площа розмінованих територій та кількість знешкоджених вибухонебезпечних предметів. Зокрема, за час війни з Росією сапери очистили 138,7 тисячі гектарів — це майже удесятеро більше, ніж площа Львова.

За час повномасштабного вторгнення фахівці знешкодили 528 900 вибухонебезпечних предметів. Саперні підрозділи щодня продовжують виходити на розмінування, часом — під саму лінію зіткнення.

Зазначимо, що у зв'язку з замінуванням, зокрема в Херсонській, Харківській та Чернігівській областях, трапляються не рідкісні випадки підриву на боєприпасах, залишених російськими окупантами.

Нагадаємо, у вересні Денис Шмигаль заявив, що розмінувати українські аграрні землі можна буде упродовж трьох років після деокупації. Для цього будуть залучені дрони та інша сучасна техніка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 08.03.2024 19:34