Фото: Кабмін

Скільки часу потрібно на розмінування аграрних земель: відповідь Шмигаля

Розмінувати українські аграрні землі можна буде упродовж трьох років після деокупації. Для цього будуть залучені дрони та інша сучасна техніка.

Про це під час прес-конференції повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"У нас є амбіція завершити розмінування масштабних аграрних земель протягом трьох років після визволення територій. І загалом за п'ять-сім років закінчити розмінування всієї території України", — сказав він.

Також Шмигаль розповів, що для розмінування агроземель збираються використовувати дрони, а також спеціальні машини та роботи.

"Вже розпочинаємо виробництво українських розмінувальних машин для наших аграріїв", — додав прем’єр-міністр.

Ситуація з замінуванням в Україні

Державна служба з надзвичайних ситуацій щоденно оновлює статистику щодо розмінування територій в різних регіонах, де вказується кількість виїздів, площа розмінованих територій та кількість знешкоджених вибухонебезпечних предметів. Зокрема, за час війни з Росією сапери очистили 138,7 тисячі гектарів — це майже удесятеро більше, ніж площа Львова.

За час повномасштабного вторгнення фахівці знешкодили 528 900 вибухонебезпечних предметів. Саперні підрозділи щодня продовжують виходити на розмінування, часом — під саму лінію зіткнення.

Зазначимо, що у зв'язку з замінуванням, зокрема в Херсонській, Харківській та Чернігівській областях, трапляються не рідкісні випадки підриву на боєприпасах, залишених російськими окупантами.

Нагадаємо, на початку вересня на деокупованій території Херсонщини на російській міні підірвалися троє вибухотехніків. Це сапери організації The HALO Trust, яка займається гуманітарним розмінуванням області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 16:48