Американці розроблять нові катапультні крісла для військових літаків

15 БЕРЕЗНЯ 2019 08:59

ВПС США оголосили тендер на розробку і виробництво нових катапульт крісел відразу для декількох типів літальних апаратів.

Як пише Flightglobal, військові поки мають намір скласти список можливих розробників і оцінити технології, які можуть бути використані в розробці. Після цього ВПС США оголосять дату початку прийому заявок на участь до тендері.

Сьогодні більшість американських військових літаків оснащені кріслами катапульти ACES II. Вони були розроблені компанією UTC Aerospace Systems на початку 1990-х років.

В цілому до теперішнього часу були випущені більше десяти тисяч таких крісел. Вони стоять на винищувачах F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor, штурмовиках A-10 Thunderbolt II і бомбардувальниках B-1B Lancer і B-2 Spirit.

Крісло ACES II розраховано на катапультування льотчика з масою тіла від 46,7 до 111,1 кілограма. Крісла оснащені ракетними двигунами, тяга яких автоматично регулюється в залежності від маси тіла льотчика - чим вона менша, тим слабкіше тяга.

ACES II допускає катапультування на нульовій висоті і нульової швидкості. Максимальна швидкість, на якій можливо катапультування, становить 1,1 тисячі кілометрів на годину.

ACES II допускають катапультування з перевернутого літака. У цьому випадку мінімальна висота покидання кабіни становить 43 метри, а швидкість - 277,8 кілометра на годину.

В рамках оголошеного тендера ВПС США розраховують отримати нові катапультні крісла, які можна буде встановити на літаки F-16, F-22, B-1, F-15 і A-10. Бомбардувальники B-2 в цей список не включені.

При проектуванні цього крісла розробники приділяли особливу увагу безпеці. Так, крісло оснащене підголовником з упором для шиї, що фіксують голову під час катапультування.

Крім того, в ACES 5 реалізована система викиду фіксує мережі з підлокітників і сидіння, які в момент катапультування фіксують руки і ноги льотчика, звільняючи їх після розкриття парашута.

Сам парашут крісла катапульти має менші показники швидкості зниження та розгойдування, в порівнянні з ACES II, а також допускає кероване зниження.

Технології, 15.03.2019 08:59