Американці випробували мініатюрну авіабомбу

12 БЕРЕЗНЯ 2019 12:30

Сили спеціальних операцій США спільно з ВПС провели перший етап випробувань мініатюрної авіаційної бомби GBU-69/B SGM.

Згідно з повідомленням компанії Dynetics, яка розробила даний боєприпас, в ході випробувань військові перевіряли роботу системи обміну даними з боєприпасами, яка дозволяє задавати бомбі нові цілі в ході її польоту.

Сьогодні деякі країни зацікавлені в використанні мініатюрних боєприпасів, які можна було б підвішувати на літаки і невеликі безпілотні літальні апарати.

Але незважаючи на свої невеликі розміри боєприпаси повинні відповідати відносно високим вражаючими властивостям.

Розробка авіабомби GBU-69/B ведеться з 2016 року. Боєприпас має в довжину 1,06 метра і діаметр 11,4 сантиметра. Авіабомба оснащена розкладним крилом розмахом 71 сантиметр. Маса боєприпасу становить всього 27 кілограмів, з яких 16 кілограмів припадають на бойову частину. GBU-69/B при скиданні з літака здатна планувати на відстань до 37 кілометрів.

Бомба оснащена системою зв'язку theX-Net, розробленої американською компанією Raytheon.

Система зв'язку підтримує динамічну зміну частоти, що дозволяє підвищити ефективність передачі даних в умовах радіоперешкод.

Сили спеціальних операцій і ВПС США визнали перший етап випробувань боєприпасу успішним. Під час цього етапу випробування боєприпасу проводилися на добре озброєних літаках AC-130. До кінця 2019 року авіабомбу планується випробувати скиданням з безпілотного літального апарату.

Технології, 12.03.2019 12:30