Американські військові випробували мобільну систему захисту від безпілотників

16 ВЕРЕСНЯ 2019 13:57

Управління науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт в області розвитку бойових можливостей (CCDC) Армії США в червні поточного року провело випробування нової системи об'єктової захисту від малих безпілотних літальних апаратів BLADE.

Згідно з повідомленням Армії США, система, розроблена фахівцями CCDC, за підсумками випробувань отримала індекс готовності 6. Це означає, що початкові конструкторські випробування пройдені успішно, і проект системи може отримати фінансування на подальшу розробку.

Розробка Blade ведеться в США в рамках більш масштабної програми CCDC зі створення ешелонованої системи оборони від безпілотних літальних апаратів різних класів, крилатих ракет, мінометних мін, артилерійських снарядів. Ця програма має на увазі створення високоточних кулеметних, лазерних і ракетних систем, кожна з яких могла б вражати повітряні цілі певного класу. Зокрема, лазерна система оборони MMHEL (раніше проект називався MEHEL) буде відповідати за поразку середніх безпілотників і мінометних мін.

Система BLADE є модифікованою дистанційно керовану турель CROWS з кулеметом M2 калібру 12,7 міліметра. На цю турель розробники встановили компактну радіолокаційну станцію для виявлення малорозмірних повітряних цілей, тепловізор і оптико-електронну систему з режимами роботи в денний і нічний час. Створена військовими фахівцями система проходила випробування на полігоні бази «Форт Дікс» в Нью-Джерсі. Розробникам вдалося домогтися поразки безпілотних цілей короткими чергами.

BLADE може бути змонтована практично на будь-які військові бронемашини. Інші подробиці про BLADE не розкриваються.

У 2017 році Армія США оголосила про намір оснастити більшість броньованих бойових машин Stryker і вантажівок сімейства FMTV потужними лазерами. Передбачається, що дозволить істотно підвищити захищеність колон і військових об'єктів.

Згідно з діючими планами військових, в 2021 році на бойову машину Stryker планується встановити лазер потужністю 50 кіловат. Такі машини планується використовувати в якості зенітних систем малого радіусу дії. Вони будуть прикривати війська від безпілотників, мінометних мін, артилерійських снарядів і вертольотів.

Технології, 16.09.2019 13:57