Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Аналітики ISW очікують втручання Путіна на тлі зростальної релігійної напруженості у РФ

Два відомі російські чиновники, ймовірно, очолюють розбіжні шляхи розв'язання проблеми релігійного екстремізму в Росії, оскільки етнічна і релігійна напруженість у Росії продовжує зростати. 

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War)

Глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін прокоментував теракти 23 червня у Республіці Дагестан і заявив, що ісламські терористи "змогли нести свій прапор ісламського терору" в Росію і що Державна Дума має відреагувати на загрозу ісламських терористів у Росії. 

Звинувачення Бастрикіним ісламістів викликало негативну реакцію з боку глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, який закликав Бастрикіна та інших російських чиновників ретельно підбирати слова та уникати характеристики всіх мусульман як терористів. Кадиров попередив, що такі заяви загрожують єдності та стабільності соціально-політичної ситуації у РФ. Російські мілблогери та чиновники нижчого рівня раніше брали участь у подібних дебатах, і важливо, що Кадиров був готовий відкрито критикувати іншого високопоставленого кремлівського чиновника з цього питання. Раніше Бастрикін позиціював себе як помітну постать в ультранаціоналістичному русі Росії та входить у конфронтацію з Кадировим, який часто видає себе представником мусульманської меншини России. 

Раніше глава Кремля Володимир Путін намагався заспокоїти стурбованість у російському інформаційному просторі щодо загрози, яку становлять мігрантські та мусульманські громади після нападу на "Крокус Сіті Холл" 22 березня, одночасно закликаючи до певних змін у міграційній політиці Росії та засуджуючи ісламофобію та ксенофобію. Путін може висловитися з приводу дебатів Бастрикіна і Кадирова найближчими днями, сподіваючись аналогічним чином заспокоїти стурбованість росіян і можливий майбутній конфлікт між Бастрикіним і Кадировим.

Нагадаємо, 22 березня у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" біля Москви почалася стрілянина. Внаслідок інциденту виявилось багато загиблих і поранених. Силовики називали інцидент з розстрілом натовпу терактом. 

Водночас російський диктатор Володимир Путін 23 березня заявив, що нібито для підозрюваних у теракті підготували "вікно" для переходу кордону з Україною. Цікаво, що 7 березня про підготовку масштабної атаки на скупчення людей у Москві попередили громадян посольства низки західних країн, зокрема США. Вони закликали громадян уникати великих скупчень людей і не їздити в Росію.

Своєю чергою голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін запропонував скасувати мораторій на смертну кару в країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.06.2024 07:35