Фото: НАТО

Аналіз відносин НАТО з південними сусідами: Столтенберг призначив групу експертів

Північноатлантичний Альянс має намір визначити підхід до країн Близького Сходу та інших південних сусідів. Для цього була створена група експертів.

Про це повідомляє песс-лужба НАТО.

"Генеральний секретар Єнс Столтенберг призначив групу незалежних експертів для підтримки аналізу підходу НАТО до південного сусідства — зокрема, до Близького Сходу, Північної Африки та регіону Сахель (регіон у північно-центральній Африці, до якого входять 14 країн — ред.)", — заявили в Альянсі.

Варто додати, що глибокий аналіз відносин НАТО з південними сусідами розпочався на саміті у Вільнюсі, який відбувся на початку липня цього року. До наступної зустрічі лідерів у Вашингтоні хочуть підготувати конкретні пропозиції з цього питання.

Відомо, що завданням групи, яку призначив Генеральний секретар, є підготовка доповіді. Вона має допомогти членам Альянсу оцінити розвиток подій у їхніх південних сусідах і визначити конкретні рекомендації для формування майбутнього підходу НАТО.

Зокрема планується, що звіт міститиме можливості для подальшої взаємодії та співпраці з країнами-партнерами, міжнародними організаціями та іншими стейкхолдерами на півдні. Документ буде представлений Столтенбергу перед зустріччю міністрів закордонних справ країн Альянсу, яка відбудеться у квітні 2024 року.

Нагадаємо, нещодавно Столтенберг заявив, що вступ України до Альянсу стане гарантією тривалого та стійкого миру, яка не допустить повторного нападу Росії. При цьому він зауважив, що Україна наразі не може отримати запрошення до НАТО доти, доки триває активна стадія війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.10.2023 21:33