Фото ілюстративне зі соцмереж

Арахамія назвав фейком заяви про буцімто заборону "дітям ухилянтів" вступати до вишів

Українські медіа поширили інформацію про заборону дітям ухилянтів вступати до вищих навчальних закладів. Проте жодних норм про позбавлення права на освіту немає ні в чинному законодавстві, ні в будь-яких законопроектах про мобілізацію. 

На цьому наголосив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Спростовуємо черговий фейк, який, на жаль, розлетівся у ЗМІ", — написав він у Telegram.

За його словами, ніхто не збирається обмежувати дітей у праві на освіту.

"Таких планів у Верховної Ради немає, не було і не буде! Навіть в контексті змін до правил мобілізації. Чому хтось про це говорить, зрозуміти важко. Але точно не потрібно сприймати це серйозно", — наголосив він.

Що цьому передувало?

Народний депутат Вадим Івченко з фракції "Батьківщина" і член оборонного комітету Верховної Ради в інтерв'ю виданню "Телеграф" заявив, що у якості прикладу потенційних обмежень для ухилянтів може бути варіант, щоб їхні діти не змогли вступити до вишів. На його думку, такі обмеження не порушують конституційних прав на освіту і є ефективним способом "стимуляції" чоловіків до виконання військового обов'язку. 

Проте це лише уривок з дискусії, а не рішення, які будуть прийматись урядом. Українські медіа узяли ці слова нардепа з контексту та подали цю інформацію з іншого боку.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект №10449 про посилення мобілізації. Рішення ухвалили 243 народні депутати. Водночас 5 лютого Комітет Верховної Ради із питань антикорупційної політики визнав оновлений законопроект №10449 про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

Додамо, за словами членів комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки народні депутати подали більше ніж 1300 поправок до урядового законопроекту №10449 про мобілізацію. Їх розгляд може зайняти близько тижня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.02.2024 16:57