Артисти, телеведучі та журналісти: Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти майже 200 росіян

Президент України Володимир Зеленський у неділю, 15 січня, увів у дію санкції Ради національної безпеки та оборони (РНБО) проти 198 російських артистів, телеведучих та журналістів. Проти осіб, які потрапили до цього списку, вводиться повний пакет персональних санкцій терміном на 10 років.

Про це повідомляє TrueUA  з посиланням на Офіс президента.

Зазначається, що відповідний указ український гарант підписав 15 січня 2023 року. До санкційного списку потрапили 198 діячів російської культури і медіасфери. 

Зокрема персональні санкції застосовуються проти співачок Ірини Аллегрової, Лариси Доліної, Вікторії Дайнеко, громадянки України, телеведучої та режисерки Жанни Бадоєвої, співаків Філіпа Кіркорова, Дмитра Білана, Олександра Буйнова, телеведучих Дани Борисової, Яни Рудковськрї, акторів Дмитра Дюжева, Дмитра Харатьяна, музичного критика і журналіста Сергія Сосєдова. 

До чорного списку РНБО потрапили також інші пропагандисти і так звані російські "воєнкори". 

Контроль за виконанням рішення РНБО покладено на секретаря Олексія Данілова. Також РНБО, СБУ та Кабміну доручили моніторити ефективність персональних санкцій, а Міністерству закордонних справ – поінформувати компетентні органи ЄС та США.

Нагадаємо, 7 січня Україна запровадила персональні санкції на 10 років проти російських діячів культури та пропагандистів. Усього у переліку 119 осіб.

Також 10 січня Президент Володимир Зеленський позбавив громадянства чотирьох народних депутатів України. Зокрема, Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.

До того ж 13 січня Верховна Рада позбавила депутатських мандатів трьох колишніх представників забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа – За життя" – Віктора Медведчука, Тараса Козака, Ріната Кузьміна. Також позбавлено мандатів позафракційних нардепів – Андрія Аксьонова й Андрія Деркача. Останній перебуває під санкціями США.

Політика, 15.01.2023 17:11