Фото: МВС

Атака "Іскандером" драмтеатру у Чернігові: у прокуратурі повідомили справжню ціль окупантів

Основна сила вибуху в Чернігові 19 серпня була спрямована саме на людей, які перебували навколо драмтеатру. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася в повітрі.

Про це в ефірі телемарафону повідомив керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

"Росія використала ракету "Іскандер-М". І є кілька налаштувань цієї ракети. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася у повітрі", — йдеться у повідомленні.

За його словами, такий вид налаштувань робиться для того, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості.

"Драмтеатр, безумовно, також отримав пошкодження, але є припущення, що основна сила вибуху була спрямована на оточуючих людей", — додав керівник Департаменту.

Бєлоусов також повідомив, що розслідування здійснюється за двома магістральними напрямами. Перший — це встановлення тих осіб, які, приймали рішення про удар, і безпосередньо завдавали цей удар.

"Наразі триває встановлення осіб з-поміж командного складу ЗС РФ, які віддали наказ про здійснення цього удару та конкретної військової частини, яка безпосередньо запускала ракету. Також вивчаються всі обставини, пов'язані з організацією виставки та відпрацьовується версія щодо наведення удару російськими агентами на території України", — додав Бєлоусов.

Ракетний удар по Чернігову

Вранці 19 серпня Російська Федерація обстріляла Чернігів. Під удар рашистів потрапив центр міста. У обласній військовій адміністрації припустили, що РФ вдарила балістичною ракетою. 

Президент Володимир Зеленський відреагував й наголосив, що "ось що таке сусідство з терористичною державою".

"Ось проти чого ми об’єднуємо увесь світ. Російська ракета влучила просто в центр міста, у наш Чернігів. Площа, політехніка, театр. Звичайний суботній день, який Росія перетворила на день болю та втрат. Є загиблі, є поранені", — написав Зеленський.

За останніми даними внаслідок ракетної атаки постраждали 117 людей, ще семеро — загинули. У зв‘язку з терористичною атакою РФ на Чернігів 19-21 серпня оголошено днями жалоби.

Нагадаємо, за інформацією журналістів, в момент удару у приміщенні відбувалася виставка дронів. Організатор виставки Марія Берлінська у соцмережах прокоментувала трагедію в Чернігові. Вона переконує, що для проведення заходу отримала всі дозволи місцевої влади. Також, за її словами, під час повітряної тривоги людей закликали перейти в укриття.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 15:52