Фото: ілюстративне Джерело: росЗМІ

Атака на штаб Чорноморського флоту Росії у Криму: у НАТО оцінили наслідки ударів

У НАТО заявили, що українські удари по Чорноморському флоту Росії у вересні серйозно обмежили його здатності. Проте він залишається здатним виконувати основні завдання воєнного часу.

Про це заявив високопосадовець НАТО на полях зустрічі міністрів оборони країн Альянсу.

За його словами, Чорноморський флот зазнав низки серйозних атак у вересні, в тому числі ударів по його штабу.

"Ці напади були більш руйнівними і краще скоординованими, ніж інші до цього часу у цій війні. Фізичні збитки майже напевно серйозні, але локалізовані, що призвело до того, що Росія вивела більшу частину свого флоту з Криму", — зазначив високопосадовець.

Він наголосив, що флот залишається здатним виконувати свої основні завдання воєнного часу — завдавати удари крилатими ракетами та патрулювати місцевість.

"Але його здатність продовжувати більш широке регіональне патрулювання і забезпечувати фактичну блокаду українських портів, швидше за все, зменшиться. Також ймовірно, що його здатність захищати свої об’єкти і проводити щотижневе технічне обслуговування погіршилася", — додав посадовець.

Варто додати, що у Міністерстві оборони Британії вважають, що українським силам вдалося фактично завдати поразки російському флоту у Чорному морі.

Удар по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі

Влучання по штабу Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Севастополі прийшовся вдень 22 вересня. Мешканці бачили ракети, які пролітали над містом. "Російський губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв заявив влучання українських сил по штабу Чорноморського флоту РФ. За його словами, біля театру Луначарського впав уламок.

Згодом з'явилось повідомлення, що вибухи в Севастополі спричинили паніку. "Влада" закликала людей не їздити в центр міста та взагалі не виходити з домівок.

Пізніше речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, відмовившись детально коментувати ці речі, наголосив, що в Криму вже доволі неспокійно для окупантів, особливо впродовж останнього тижня. Усі сили оборони та служби, які працюють спільно, роблять усе для того, щоб окупанти вибиралися з Криму. Згодом командувач Повітряних сил Микола Олещук відреагував на обстріл анексованого півострова, наголосивши, що українські військові виконують свої обіцянки. Він також висміяв роботу російської протиповітряної оборони.

Збройні сили України згодом підтвердили удар по штабу Чорноморського флоту Росії в тимчасово окупованому Севастополі.

Міністерство оборони Росії повідомило, що є один загиблий військовий після удару по штабу Чорноморського флоту в окупованому Севастополі. Однак дуже швидко змінило "версію", назвавши його зниклим безвісти. Водночас начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вказував, що внаслідок удару загинули щонайменше дев'ятеро осіб, поранення отримали 16. Серед них — російські генерали.

Нагадаємо, що, на думку британської розвідки, будь-яка спроба повернути до експлуатації російський підводний човен, який знищили українські сили 13 вересня, займе багато років і коштуватиме сотні мільйонів доларів. Тоді декілька ракет обстріляли суднобудівний завод "Севморзавод", який входить до складу військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Севастополі. Влучили в десантний корабель "Мінськ" і підводний човен "Ростов-на-Дону" в сухих доках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 21:51