Фото: росЗМІ

Атаки на судна Росії: ISW пояснив, чому це вигідно для України

Удари по російських військово-морських цілях, ймовірно, є елементом цілеспрямованої кампанії з перехоплення, спрямованої на створення сприятливих умов для проведення масштабніших контрнаступальних операцій України.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що морський безпілотник завдав у ніч проти 4 серпня удару по російському десантному кораблю "Олєнєгорський горняк" класу Ропуха. За словами представника ГУР Андрія Юсова, пошкодження корабля дуже значні. 

Міноборони Великої Британії повідомило, що на знімках корабля видно, що він крениться на 30-40 градусів, що свідчить або про те, що кілька водонепроникних відсіків були пробиті ударом безпілотника, або про те, що зусилля екіпажу з усунення пошкоджень були неефективними.

Аналітики зазначили, що попередні зусилля ЗСУ з перехоплення були зосереджені переважно на військових об'єктах РФ на суші. Але, схоже, зараз українські сили сконцентрувалися і на військово-морських цілях.

"Українські офіційні особи неодноразово заявляли про свою прихильність цілеспрямованій кампанії з перехоплення російських військових цілей з метою послабити російську логістику і обороноздатність, щоб створити сприятливі умови для майбутніх українських контрнаступальних дій", — йдеться у повідомленні.

Водночас ЗСУ продовжують створювати умови для майбутніх вирішальних операцій за допомогою кампанії з перехоплення, як вони це робили до і під час контрнаступальних операцій в Харківській і Херсонській областях у 2022 році.

"Однак тепер вони завдають ударів набагато глибше в російські тилові райони і охоплюють морські об'єкти", — резюмували експерти ISW.

Нагадаємо, 5 серпня в районі Кримського мосту сталося кілька вибухів. Росіяни заявили про атаку безекіпажних катерів і повітряних дронів. Гучний вибух чули в районі населеного пункту Яковенкове. Вказується, що, можливо, місце події поруч з Кримським мостом. Пізніше стався новий потужний вибух в районі Кримського мосту, а потім третій.

За даними ЗМІ, Служба безпеки України та військово-морські сили України провели нову спецоперацію у Чорному морі. Внаслідок операції підірвано великий нафтовий танкер РФ SIG.

Також вночі у російському місті Новоросійськ 4 серпня прогриміли вибухи. Очевидці розповіли, що з катера вівся вогонь по надводному безпілотнику. Зазначається, що дрон спалахнув, після чого стався сильний вибух. Водночас міністерство оборони Росії офіційно підтвердило інформацію про атаку морських дронів на Новоросійськ у ніч проти п'ятниці. У відомстві заявили, що вночі російську військово-морську базу спробували атакувати два українські безекіпажні катери.

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Служба безпеки України провела спецоперацію в бухті Новоросійська. В результаті операції пошкоджено надводний великий десантний корабель "Олєнєгорський горняк".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.08.2023 07:14