Фото: navy.gov.au

Австралія планує утилізувати вертольоти Taipan попри запит ЗСУ: подробиці

Австралійський уряд планує утилізувати декілька десятків військових вертольотів MRH-90 Taipan. Водночас Україна зробила запит на передачу цієї техніки Силам оборони, але наразі немає конкретної відповіді.

Про це повідомляє видання ABC News. При цьому посол України в Австралії Василь Мірошниченко наголосив, що можливість передачі гелікоптерів ЗСУ все ще існує.

Гелікоптери австралійської армії MRH-90 були виведені з експлуатації у вересні 2023 року — що сталось на 14 місяців раніше від запланованого терміну. Це відбулось через з авіакатастрофу у Квінсленді, коли під час військових навчань загинули четверо військових.

Спочатку з'явилась інформація, що гелікоптери будуть виведені з експлуатації у 2037 році, але у цієї моделі вже були проблеми, які протягом багатьох років спричиняли аварії. Українська сторона зробила офіційний запит на MRH-90 19 грудня 2023 року, попри добре задокументовані проблеми з безпекою та експлуатацією цих гелікоптерів.

Крім того, представники з української громади посилюють тиск на австралійський уряд через його рішення утилізувати парк гелікоптерів Taipan, що вийшов з експлуатації, замість того, щоб відправити їх ЗСУ.

Організатор мітингу в Сіднеї Антон Богданович, зазначає, що оцінка ризику для України інша, адже держава перебуває у стані війни. Громадянин України обурений, що уряд Австралії з якоїсь причини хоче, щоб австралійські платники податків заплатили близько 2 мільярдів доларів за утилізацію вертольотів замість того, щоб допомогти Києву.

Своєю чергою український посол Василь Мірошниченко розповів, що офіційної відмови Україна поки що не отримала. Тому дипломат сподівається, що можливість передачі гелікоптерів усе ще існує.

Цікаво, що станом на 2022 рік на озброєнні австралійської армії було 46 вертольотів Taipan. Бойове навантаження вертольота може досягати 700 кг. На озброєнні Taipan має ракети класу "повітря — повітря", "повітря — поверхня", а також некеровані ракети.

Раніше повідомлялось, що Збройні сили України незабаром отримають нову партію бронеавтомобілів MRAP Bushmaster від Австралії. Країна вже відправила цей вид техніки в Україну.

Нагадаємо, Австралія ще у квітні минулого року передала Україні 20 бронетранспортерів Bushmaster загальною вартістю 38 мільйоінв доларів. На ухвалення рішення і початок реалізації передачі знадобився всього один день. А вже у жовтні 2022 року стало відомо, що Австралія направила Україні ще 30 бронетранспортерів Bushmaster.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.01.2024 12:43