Фото: "Укрінформ"

Байден та Сі Цзіньпін не братимуть участь у саміті G20, на якому вперше за два роки виступить Путін, — Bloomberg

У середу, 22 листопада, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді проведе віртуальний саміт лідерів країн G20. Президенти Китаю Сі Цзіньпін і США Джо Байден пропустять зустріч, на якій вперше за два роки виступить президент Росії Володимир Путін.

Про це повідомляє Bloomberg.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що замість Сі Цзіньпіна участь у саміті візьме прем'єр Лі Цян.

Зазначається, що зустріч призначена на день після того, як Моді пропустив віртуальну зустріч лідерів країн із економікою, що розвивається, на якій був присутній Сі Цзіньпін. На цій зустрічі співрозмовники обговорювали конфлікт Ізраїлю та ХАМАС. 

"Сьогоднішня зустріч відбувається в той момент, коли Моді завершує головування Індії в групі G-20 найбільших економік світу. Індійський лідер використав однорічний термін, який закінчується цього місяця, щоб продемонструвати зростаючий глобальний вплив південноазіатської країни напередодні національних виборів, призначених на початок наступного року, на яких Моді балотуватиметься на третій термін прем’єр-міністра", — пише видання.

Своєю чергою міністр закордонних справ Індії Віней Кватра на брифінгу 21 листопада заявив, що "переважна більшість" лідерів G-20 відвідає відеозустріч у середу, 22 листопада. 

Нагадаємо, китайський лідер Сі Цзіньпін 15 листопада прибув у Сан-Франциско, де на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва провів зустріч із президентом США Джо Байденом. Це була їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.

Після двосторонніх перемовин Джо Байден та Сі Цзіньпін підбили підсумки переговорів. Лідер США заявив, що під час зустрічі зі Сі Цзіньпіном був досягнутий "реальний прогрес". Також сторони домовилися про тісну співпрацю на декількох напрямках. Йдеться, зокрема про відновлення військової взаємодії між державами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.11.2023 14:59