Фото: Pixabay

Банки можуть відмовитись від поточного курсу долара: що очікує на українців

До 15 жовтня банки в Україні можуть підвищити курс готівкового долара в продажу. За прогнозами, він може скласти 38,55 гривень. 

Про це розповів аналітик Олексій Козирев, передає "Мінфін".

За словами експерта, в купівлі ж банки можуть виставити вартість валюти в 37,2 гривень. 

"У більшості кас банків долар днями перебуватиме в межах коридору купівлі та продажу від 37,2 до 38,55 гривень", — повідомив він.

Яким буде курс в обмінниках

В обмінниках, за словами Козирева, долар коливатиметься в межах від 37,55 гривень до 38,5 гривень (купівля/продаж). На ранок 12 жовтня долар на чорному ринку становить:

  • купівля — 38,06 гривень;
  • продаж — 38,2 гривень.

Загалом же протягом поточного тижня експерт не бачить тих чи інших загроз для гривні. Проте він вважає, що все буде спокійно лише за умови "збереження Нацбанком політики постійних виходів на торги з інтервенціями".

"Зараз у більшості великих гравців-покупців майже не залишилося вільної гривні для подальшого активного скуповування валюти. Це дозволить НБУ цього тижня менше її продавати. Тобто резервів для вирівнювання ситуації на міжбанку знадобиться менше", — пояснив Козирев.

Нагадаємо, Національний банк з вівторка, 3 жовтня, впровадив керовану гнучкість обмінного курсу. Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку. Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

В установі наголошують, що новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які може генерувати тривале утримання фіксованого курсу. Також керована гнучкість офіційного курсу стане важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Додамо, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривні за долар. Проте невідомо як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.10.2023 01:28