Фото: Донбас СОС

Батьків, які не вивозять дітей із прифронтових територій, можуть притягнути до кримінальної відповідальності, — МВС

В Україні батьків, які відмовляються від евакуації своїх дітей з прифронтових територій, можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Таку заяву зробила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко в інтерв’ю "Укрінформу".

"Питання евакуації дітей із прифронтових регіонів — це, на жаль, дуже гострий і болючий гуманітарний виклик, із яким ми стикнулися: як Україна загалом, так і поліція зокрема", — зазначила вона.

Павліченко наголосила, що, попри масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу, бувають випадки, коли дорослі та батьки з дітьми відмовляються від евакуації. 

"Якщо батьки або інші дорослі відмовляються від такої евакуації, то працівники поліції змушені вживати певних правових заходів. Тут варто наголосити, що пріоритет — саме безпека дітей, а не покарання батьків", — пояснила посадовиця.

За її словами, інколи щодо батьків складають адмінматеріали — за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей. Також у деяких випадках уже настає кримінальна відповідальність — коли йдеться, наприклад, про залишення в небезпеці тощо.

"Хотілося б, звісно, щоб таких випадків було менше. І також щоб люди розуміли й усвідомлювали небезпеку, та ще й якщо в родині є дитина, і погоджувалися на евакуацію", — додала вона.

Нагадаємо, за даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, на Донеччині проводять примусову евакуацію дітей з міст Селидове та Новогродівка. Причина — зростанням рівня небезпеки через війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.08.2024 16:21