Прапор Словаччини. Фото: Рixabay

Без підтримки уряду: громадяни Словаччини зібрали майже 4 млн євро на боєприпаси Україні

Громадяни Словаччини всього за 12 днів зібрали майже 4 мільйони євро на закупівлю боєприпасів для України. У такий спосіб словаки хотіли показати, що не згодні зі зміною зовнішньої політики держави.

З відповідною інформацією можна ознайомитись на офіційному сайті ініціативи зі збору коштів.

Після того, як словацька влада відмовилася підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку снарядів для України, жителі сусідньої держави вирішили зібрати гроші самостійно. Вже за 12 днів ініціативі вдалося зібрати 3 894 999 євро, кошти відправили понад 60 тисяч осіб.

В описі ініціативи йдеться, що початковою метою є 250 тисяч євро з подальшою поступовою ціллю вийти на мільйон євро.

Словаки зібрали кошти на боєприпаси для України

Скріншот зі сайту municiapreukrajinu.sk

Ініціатори акції раніше заявили, що ця кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість громадян не згодна зі зміною зовнішньої політики словацького уряду після торішніх виборів.

Наразі глава уряду Роберт Фіцо не коментував успіх цієї ініціативи, а міністр оборони країни Роберт Каліняк заявив, що Словаччина — демократична держава та її жителі можуть робити, що хочуть. Уряд, за його словами, замість військової допомоги надаватиме Україні іншу допомогу, наприклад, пов'язану з розмінуванням.

Раніше повідомлялось, що станом на 15 квітня Чехія уклала контракти на постачання 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України в межах своєї ініціативи. Зараз ведеться робота Праги над контрактуванням ще 300 тисяч снарядів.

Наприкінці березня стало відомо, що Словенія доєднується до ініціативи Чехії із закупівлі артилерійських боєприпасів для України.

Нагадаємо, радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявляв, що закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.04.2024 23:15