Фото: eu-ua.org

Безпекова угода між США та Україною: Стефанішина озвучила ймовірні терміни підписання

Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Сполучені Штати Америки та Україна можуть підписати безпекову угоду ще до ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу, який має відбутися у Вашингтоні в липні 2024 року.

У коментарі "Укрінформу" посадовиця розповіла, що на сьогодні Україна сфокусувалася на голосуванні Конгресом за пакет допомоги, оскільки це питання виживання.

"Відповідні переговори проводилися на рівні заступника керівника Офісу Президента Ігоря Жовкви. Як ви знаєте, Андрій Єрмак підтримує постійний зв’язок з Джейком Салліваном (радником президента США з питань нацбезпеки, — ред.). Тобто з тактичної точки зору переговори проведені, стратегічно ухвалена декларація. Це рішення може бути ухвалене раніше", — сказала Стефанішина.

Водночас вона зауважила, що зараз уся увага української сторони зосереджена на роботі з Конгресом США. Зокрема, на ухваленні рішення про фінансування допомоги Україні. Відтак, гарантії безпеки поки відійшли на другий план.

"Ми маємо спочатку вижити, а далі вже думати, як гарантувати свою безпеку. Тому ми фокусуємося на рішеннях, які мають бути ухвалені в березні (у Конгресі США, — ред). Нам потрібно захистити українські міста, нам потрібно, щоб у Patriot були снаряди. І це питання життя і смерті. Тому концентруємося на цьому. А гарантії безпеки точно будуть підписані", — додала віце-прем’єрка.

Нагадаємо, 17 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що наразі триває переговорний процес із Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої безпекової угоди. Водночас остаточні терміни підписання безпекової угоди очільник держави так і не назвав.

Зауважимо, 16 лютого президент Володимир Зеленський і лідер Франції Емануель Макрон підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України. Її головною ціллю має стати програш Російської Федерації у загарбницькій війні.

Також в кулуарах Мюнхенської безпекової конференції 16 лютого прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що Україна вже через кілька тижнів може очікувати підписання двосторонньої угоди з Норвегією про так звані гарантії безпеки в межах рамкової декларації "Групи семи".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.02.2024 16:57