Фото: Офіс президента

Безпекова угода з Україною: Макрон анонсував дебати у французькому парламенті

Президент Франції Еммануель Макрон попросив уряд зробити "заяву перед парламентом" щодо війни в Україні, після якої "розпочнуться дебати та голосування". Це могло б знаменувати довгострокову підтримку Парижа для офіційного Києва.

Таку заяву зробили у Єлисейському палаці, пише BFMTV.

"Еммануель Макрон попросив уряд зробити "декларацію перед парламентом" щодо "двосторонньої угоди про безпеку, укладену з Україною 16 лютого 2024 року, та ситуації в Україні, після чого будуть дебати та голосування", — оголосив Єлисейський палац 27 лютого у своєму прес-релізі.

Ця угода з Києвом "знаменує нашу довгострокову підтримку України у перемозі над агресивною війною Росії", нагадують у Єлисейському палаці. У цьому тексті Франція зобов'язується надати Києву "до 3 мільярдів євро" "додаткову" військову допомогу у 2024 році, після підтримки яку вона оцінює у 1,7 мільярда у 2022 році та 2,1 мільярда у 2023 році.

Суперечки щодо заяв, зроблених напередодні

Ця заява пролунала за кілька годин після скандалу, викликаного заявами Еммануеля Макрона, який не виключає можливості відправлення західних військ в Україну.

Увечері 26 лютого, за підсумками міжнародної конференції на підтримку України в Парижі, глава держави заявив, що "сьогодні немає єдиної думки про відправлення в офіційному, передбачуваному порядку та схвалення сухопутних військ". 

"Але з погляду динаміки нічого виключати не можна", — додав він, припускаючи "стратегічну двозначність".

Після цих заяв усі ліві, праві та вкрай праві опозиціонери зажадали проведення парламентських дебатів. 

"На наш запит Єлисейський палац оголошує про проведення дебатів у парламенті з наступним голосуванням після заяв президента Республіки про війну в Україні. Нація не може впадати у військове безумство. Ми — табір миру", — йдеться у заяві політиків.

Нагадаємо, у понеділок, 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон на зустрічі з журналістами за підсумками конференції на підтримку України заявив про те, відправлення західних військ "у майбутньому не можна виключати, але зараз немає консенсусу щодо офіційного та схваленого відправлення військ на місця".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.02.2024 17:29