Фото: соцмережі

Безпілотники намагались атакувати віськових США в Іраку: оприлюднено наслідки

Військові США запобігли атаці на свої сили в Іраку рано вранці 18 жовтня. Американці перехопили два безпілотники до того, як вони встигли завдати удару, 

Про це заявили два американські чиновники після першої такої атаки на американські війська в Іраку за кілька років, пише Reuters.

Чиновники, які розмовляли на умовах анонімності, відмовилися повідомити, хто підозрюється в нападі, але Вашингтон перебуває в підвищеній готовності до діяльності груп, які підтримує Іран, на тлі напруженості, що зростає в регіоні через війну між Ізраїлем і ХАМАС.

Минулого тижня іракські озброєні угруповання, пов'язані з Іраном, пригрозили завдати удару по об'єктах США за допомогою ракет і безпілотників, якщо Вашингтон втрутиться та підтримає конфлікт Ізраїлю з ХАМАС у секторі Газа. Пентагон направив кошти ППО та боєприпаси до Ізраїлю, найближчого союзника Америки на Близькому Сході, але американські війська не приєдналися до бойових дій. 

Як відбувся напад на військових США

За словами офіційних осіб, ударні дрони з одностороннім рухом були перехоплені під час спроби завдати удару по іракській авіабазі Аль-Асад, на якій розміщені американські війська. Напад стався за кілька годин після того, як внаслідок вибуху в лікарні в секторі Газа загинули сотні палестинців, що підвищило ставки для президента США Джо Байдена, який у середу мав відвідати Ізраїль, щоб продемонструвати підтримку його війни проти ХАМАС.

Звинувачення США з боку радикалів

"Хезболла", потужне збройне угруповання, яке має тісні зв'язки з Іраном, звинуватило Сполучені Штати у підтримці Ізраїлю у "вбивстві невинних людей" і заявило, що вони мають залишити Ірак.

Своєю чергою іракський політик Хаді Аль-Амірі, лідер близької до Ірану військово-політичної групи "Організація Бадр", також звинуватив Ізраїль в атаці на лікарню, засудивши США і західні країни за підтримку Ізраїлю.

Наразі в Іраку перебувають 2 500 американських військовослужбовців і ще 900 у сусідній Сирії з місією консультування і допомоги місцевим силам у боротьбі з "Ісламською державою", яка у 2014 році захопила значні території в обох країнах.

У минулі роки підтримувані Іраном ополченці регулярно обстрілювали американські сили в Іраку і посольство США в Багдаді ракетами, хоча такі напади зменшилися завдяки перемир'ю, що діє з минулого року, оскільки в Іраку настав період відносного спокою.

Американські офіційні особи звинувачували "Хезболлу" в попередніх нападах на цілі США. Угруповання заперечує ці звинувачення.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що ракетний удар по лікарні "Аль-Ахлі" у Секторі Газа завдала не армія Ізраїлю. Проте є багато людей, які не впевнені у цьому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 14:53