Фото ілюстративне. Джерело: міністерство оборони Республіки Білорусь

Білорусь стягнула до українського кордону армію та "вагнерівців": у МЗС виступили з заявою

За даними української розвідки, збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують особовий склад, техніку, танки, артилерію, РСЗВ та ППО в Гомельській області біля північних кордонів України. Зафіксовано також найманців колишньої приватної військової компанії "Вагнера".

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України в Telegram-каналі. У МЗС зазначили, що проведення навчань поблизу кордону та Чорнобильської АЕС створюють загрози національній безпеці України та світовій безпеці загалом.

"Закликаємо посадових осіб Білорусі не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви, а її збройні сили — припинити недружні дії та відвести війська від державного кордону України на відстань, що перевищує дальність ураження наявних у РБ систем вогню", — йдеться у заяві українського МЗС.

У відомстві наголосили, що Україна ніколи не робила та не планує робити жодних недружніх дій проти білоруського народу.

"Застерігаємо, що у разі порушення кордону, Україна використає всі необхідні заходи для самооборони, і всі скупчення військ, об'єкти та шляхи постачання в Білорусі стануть законними цілями для ЗСУ", — додали українські дипломати.

Варто зазначити, що раніше білоруський диктатор Олександр Лукашенко віддав вказівки на посилення угруповання військ на Гомельському і Мозирському тактичних напрямках. Військові частини сил спеціальних операцій, сухопутних військ, ракетних військ, зокрема реактивні системи Полонез і комплекси Іскандер, отримали завдання на здійснення маршів у призначені райони.

Нагадаємо, речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко 22 серпня заявив, що Збройні сили Україні повністю контролюють кордон з Республіко Білорусь. Зокрема, провокацій з боку сусідньої держави не зафіксовано, проте загроза залишається актуальною через вплив Москви на Мінськ.

Раніше повідомлялось, що Білорусь перекинула щонайменше тисячу своїх військових у Гомельську область, яка межує з Україною. Це сталося після початку операції в Курській області Росії.

Своєю чергою заступник начальника генштабу Білорусі Віктор Тумар заявив, що громадянам Білорусі роздали б зброю для самозахисту у разі вторгнення українських Збройних сил на територію сусідньої держави. Такі дії могли б завадити пересуванню диверсійним групам України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2024 20:57