Фото: Agencja Wyborcza

Біженці у Польщі платитимуть більше за житло: кого це не стосується

Біженці з України, які перебувають у муніципальних гуртожитках та готелях Польщі, повинні доплачувати за проживання. Проте деяким категоріям населення надають пільгу.

Про це повідомляє ukrayina.pl. З 1 травня для людей, які перебуватимуть у Польщі понад 180 днів, збільшать вартість проживання на 75%. 

"Понад 85% тих, хто перебуває в центрах колективного розміщення, звільнені від участі у витратах на допомогу. Ці пільги стосуються, неповнолітніх, інвалідів та людей пенсійного віку", — повідомили в МВС Польщі.

У відомстві зауважили, що метою зміни правил надання допомоги в центрах є мобілізація громадян України до професійної активізації та самостійного функціонування в Польщі.

Люди з вразливих груп, яким важче влаштуватися на роботу, звільняються від плати за проживання. За даними міністерства, в центрах залишаються переважно саме ці люди. Крім дітей, людей похилого віку та інвалідів, це також можуть бути вагітні жінки, люди, які виховують дитину до 12-місячного віку, опікуни не менше трьох дітей, опікуни осіб з інвалідністю, а також люди, які перебувають у складній життєвій ситуації.

Зауважимо, наразі в колективних приміщеннях перебуває близько 70 тисяч осіб, що на 10 тисяч менше, ніж у березні. З них 11,5% беруть участь у витратах на допомогу, а 3% ще не перевищили 120 днів з моменту першого в'їзду до Польщі. 

Нагадаємо, Румунія теж змінює схему підтримки біженців з України з 1 травня. Тамтешній уряд ухвалив відповідну постанову. Допомогу на оренду житла українці отримуватимуть протягом чотирьох місяців. Біженцям оплачуватимуть витрати на харчування та проживання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.05.2023 13:53