Фото: uainfo.org

Бойові можливості росіян на одному із напрямків значно погіршилися: ISW повідомив деталі

Бойові можливості російських підрозділів, які перебувають на Оріхівському напрямку значно погіршилися. Зокрема, противник більше не може проводити контратаки і протистояти українського прориву.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Фахівці зауважили, що днями під час селекторної наради з військовим керівництвом міністр оборони Росії Сергій Шойгу відзначив дивну групу російських збройних формувань, що діють у західному напрямку Запорізької області. 

Зокрема, Шойгу приписує успішні російські оборонні операції навколо Роботиного і Вербового підрозділам 70-го гвардійського мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ), 56-ї повітряно-десантної бригади, 56-ї повітряної армії (Південного військового округу), 56-го десантно-штурмового (ПДВ) полку (7-ї дивізії ПДВ), 810-ї бригади морської піхоти (Чорноморського флоту) та 291-ї гвардійської артилерійської бригади (58-ї армії ПдВО).

На думку аналітиків, вибір Шойгу може свідчити про те, що він прагне відзначити російських командирів, які продовжують виконувати накази російського військового керівництва щодо безперервних контратак. Водночас очільник оборонного відомства країни-агресорки не виділив інші формування, яким зазвичай приписують утримання лінії Роботине-Вербове, такі як 108-й полк (7-а дивізія ПДВ) або 247-й полк (7-а дивізія ПДВ).

Експерти наголосили, що деякі з виділених Шойгу формувань постійно контратакують на лінії Роботине-Вербове, що завдає їм шкоди. Також За оцінками ISW, залучення 70-го гвардійського мотострілецького полку до цих контратак свідчить про те, що бойові можливості активних елементів 7-ї дивізії ПДВ значно погіршилися, і що вони більше не можуть проводити всі контратаки вздовж українського прориву на Оріхівському напрямку.

Крім того, в Інституті зазначили, що через значні втрати в особовому складі російські військові продовжують вербувати іноземних добровольців для служби у відносно елітних, але, ймовірно, підрозділах повітряно-десантних військ, що деградували після інтенсивних боїв. Одне з російських джерел 3 жовтня заявило, що у російських повітряно-десантних бригадах служать добровольці з Непалу. Крім того, в ISW раніше повідомляли, що кубинські добровольці також проходять службу в 106 дивізії ПДВ російської армії.

Нагадаємо, протягом доби 3 жовтня підрозділи ракетних військ ЗСУ уразили 20 артилерійських засобів противника. Також було ліквідовано три райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки рашистів.

Додамо, раніше аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що російські війська проводять тактичні контратаки в районі Роботиного на заході Запорізької області. Наразі ситуація на цьому напрямку "нестабільна, складна і динамічна".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 07:11