Бойовим медикам дозволили переливати кров на догоспітальному етапі: чому це важливо

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка дозволяє військовослужбовцям після відповідного навчання переливати кров на догоспітальному етапі.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Зазначається, що в Україні розширять спеціальну навчальну програму. Тренінг дозволить бойовим медикам здобути універсальні навички з переливання крові. Його можна буде пройти в окремих центрах крові. Нова програма відповідає стандартам НАТО. 

"В цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Маємо максимально ефективно реагувати виклики війни, щоб забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених. Одне з критично важливих завдань — наблизити кров до пацієнта усіма можливими методами. Це в буквальному сенсі запорука виживання наших воїнів", — зазначає міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

У МОЗ пояснили, що таке рішення необхідне, оскільки далеко не кожен бойовий медик має медичну освіту. І в більшості випадків допомогою пораненим на передовій та їх евакуацією займаються люди з відповідними навичками та досвідом, але без медичної освіти.

За приблизними підрахунками завдяки нововведенню вдасться суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою. 

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України встановив вимоги до тимчасового житла внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Крім того, буде проведений моніторинг стану й облаштування помешкань.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 18:28