Фото: Вікіпедія

Болгарія схвалила передачу Україні ракет С-300, але є нюанс

У середу, 27 вересня, парламент Болгарії за постачання Україні непридатних до експлуатації ракет С-300. У Софії запевняють, що Київ зможе полагодити і використовувати для захисту.

Про це повідомляє The Sofia Globe.

За даними видання, дебати у парламенті тривали понад три години. Вони розпочались на відкритому засіданні, а потім перейшли в закритий режим, щоб заслухати болгарського головнокомандувача, адмірала Еміля Ефтімова та другого заступника командувача ВПС, бригадного генерала Петіо Мірчева.

Водночас у пояснювальній записці пояснюється, що ракетні комплекси С-300 були визнані військовими непридатними для експлуатації, відремонтувати ракети в Болгарії неможливо. Водночас Україна має можливість їх використовувати.

"Наша країна не має необхідних потужностей для самостійного ремонту цих боєприпасів. Їхнє використання нашою армією створило б серйозну загрозу для життя болгарських військовослужбовців. На відміну від Болгарії, Україна заявила, що має можливість використати такі дефектні боєприпаси і поставити їх на службу в українську армію", — йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, проект рішення також передбачає, що Болгарія надасть Україні патрони калібру 5,56 із запасів МВС.

Нагадаємо, Болгарія приєдналася до декларації країн "Великої сімки" щодо гарантій безпеки для України. В Офіс президента заявили, що такий крок розширить співпрацю між державами.

Додамо, наприкінці серпня президент України Володимир Зеленський провів розмову із прем’єр-міністром Болгарія Ніколаєм Денковим. Зустріч відбулася у межах саміту Україна — Балкани, який відбувся в Афінах. Глава держави подякував Ніколаю Денкову за всебічну підтримку України в боротьбі з російським агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 18:56