Фото: "Вікіпедія"

Болгарія відправила першу партію бронетранспортерів Україні: що про них відомо

Болгарія відправила Україні першу партію з 30 бронетранспортерів. Загалом наша держава має отримати 100 таких машин.

Про це повідомив міністр оборони країни Тодор Тагарєв, передає видання Novinite.

За словами очільника оборонного відомства Болгарії, операція з транспортування бронетехніки почалася ще 29 січня. А перші партія БТР-60 з 30 машин вирушила до України ще тиждень тому, 7 березня. 

Загалом, вартість пакета допомоги Україні перевищила 170 тисяч болгарських левів (понад 94 тисячі доларів).

Водночас болгарський міністр наголосив на важливості постійної підтримки України та зазначив, що Болгарія пильно стежить за ситуацією в Україні.

Що відомо про БТР-60

БТР-60 став першим у серії радянських колісних чотиривісних бронетранспортерів. Застосовувався радянськими військами у низці збройних конфліктів, серед інших у Афганській війні.

Всі машини сімейства БТР-60 — повністю амфібійні, по воді рухаються з допомогою водометного рушія, розташованого в задній частині корпусу, зі швидкістю 10 км/год, і мають однакове компонування: командир і механік-водій — попереду, десантне відділення — в центрі, і два бензинових двигуни — в кормі. Кожен двигун приводить в рух свою пару осей. Рульове управління з підсилювачем діє на дві передні осі.

Колеса бронетранспортера оснащені кулестійкими односкатовими шинами і мають центральну систему регулювання тиску повітря з двома компресорами, що дозволяє змінювати його, в тому числі й на ходу. Це може використовуватися як для підвищення прохідності, так і для продовження руху при не дуже серйозному пошкодженні шини (кулеві пробоїни, незначний порив об перешкоду).

Нагадаємо, Швеція вирішила приєднатися до чеської ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів в Україну й передасть 30 мільйонів євро на її підтримку.

Зауважимо, радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявляв, що закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.03.2024 20:46