Фото: graintrade.com.ua

Болгарія заборонила імпорт важливого агропродукту з України: деталі

Болгарія заборонила імпорт українського соняшника до кінця листопада 2023 року. Країна має свої пропозиції до запропонованого Україною механізму ліцензування деяких видів сільськогосподарської продукції.

Про це повідомляє Мінагро.

Зазначається, що міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольськиий провів зустріч зі своїм болгарським колегою Кирилом Ватєвим. Темою розмови стало питання експорту української аграрної продукції в Болгарію.

"Під час перемовин міністри обговорили технічні питання експорту української агропродукції в Болгарію", — йдеться у повідомленні.

За словами Ватєва, уряд Болгарії вважає прийнятним план дій України, наданий Єврокомісії, щодо постачання агропродукції. Він наголосив, що Болгарія має намір ліцензувати український соняшник, який заборонила імпортувати до кінця листопаду 2023 року. Щодо експорту інших трьох культур Болгарія не має заперечень.

Водночас міністри домовилися узгодити технічні деталі процедури експорту агропродукції в Болгарію та обговорити їх результати на наступній зустрічі, в першій половині жовтня.

Нагадаємо, 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Водночас після цього рішення ЄК, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що це не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону. Крім того, таку ж заборону на імпорт вели Словаччина та Угорщина. Пізніше сюди доєдналася Хорватія. Водночас Болгарія зняла заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня.

Після цього стало відомо, що український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.09.2023 07:01