Жозеп Боррель. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Боррель заявив, що російські війська можуть опинитися на кордоні з Польщею

Російський диктатор Володимир Путін не зупиниться, якщо досягне успіху у війні проти України. У такому випадку окупаційна армія може опинитись на кордоні з Польщею.

Таку заяву зробив головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель під час виступу в Оксфордському університеті.

Він наголосив, що під керівництвом Путіна Росія повернулася до імперіалістичного розуміння світ, а імперська Росія часів царя та часів радянської імперії була реабілітована Путіним, який мріяв про колишні розміри та вплив.

"Це була Грузія у 2008 році. Це був Крим 2014 року. Ми не бачили чи не хотіли бачити еволюцію Росії під наглядом Путіна. Хоча сам Путін попереджав нас на Мюнхенській безпековій конференції у 2007 році. Важливо перечитати те, що Путін сказав у 2007 році на Мюнхенській конференції з безпеки, що, боюся, ніхто не хотів почути чи зрозуміти", — сказав Боррель.

Глава європейської дипломатії зазначив, що європейці побудували модель, що заснована на співпраці та економічній взаємозалежності всередині альянсу.

"І це був чудовий успіх. 70 років миру між нами. Ми вірили, що взаємозалежність призведе до політичної конвергенції через те, що німці називають "Wandel durch Handel". Це призведе до політичних змін у Росії та навіть у Китаї. Що ж, це виявилося помилковим. Цього не сталося. Зіткнувшись із російським авторитаризмом, взаємозалежність не принесла світу. Навпаки, вона перетворилася на залежність, зокрема від викопного палива, а згодом ця залежність стала зброєю", — заявив Жозеп Боррель.

Він підкреслив, що сьогодні Путін є екзистенційною загрозою для всіх європейців. 

"Якщо Путін досягне успіху в Україні, він не зупиниться на досягнутому. Європейцям слід усвідомлювати перспективу наявності в Києві маріонеткового уряду, подібного до уряду в Білорусі, російських військ на кордоні з Польщею та контролю Росії над 44% світового ринку зерна. Дедалі більше усвідомлюють це. Навіть президент Макрон. Тепер він один із тих, хто ще більше попереджає про глобальні наслідки перемоги Росії", — додав Боррель.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не вірить у те, що Росія нападе на будь-яку країну Північноатлантичного альянсу. На його думку, диктатор Путін побоїться атакувати сильних.

Водночас, за даними німецьких спецслужб, з 2026 року Російська Федерація може напасти на територію країн-членів Північноатлантичного альянсу. Аналіз військової загрози вони підготували для уряду.

На думку міністра оборони Литви Лаурінаса Кащюнаса, Російська Федерація є одним з найнебезпечніших супротивників Північноатлантичного альянсу. Країна-агресор зуміла адаптуватися до санкцій Заходу, а країни НАТО недооцінили її потенціал.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.05.2024 14:58