Фото: Pixabay

Брата бізнесмена Мазепи заарештували із можливістю застави

Вночі у суботу, 20 січня, брата бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи Юрія, який є одним із чотирьох затриманих у справі про злочинну організацію, відправилb під варту з альтернативою застави 44 мільйони гривень.

Про це інформує "Суспільне" з посиланням на адвоката Артема Крикуна-Труша.

Прокуратура просила призначити Юрієві Мазепі заставу розміром 500 мільйонів гривень.

"Ми збили заставу з 500 млн, в 10 разів. Також заздалегідь оплатили платну камеру, їдемо проконтролювати", — сказав Крикун-Труш.

Юрія Мазепу, за словами адвоката Тараса Пошиванюка, також підозрюють в участі у злочинному угрупованні. Однак, він заявив, що подробиць не знає.

Відомо, що Печерський районний суд 19 січня за клопотанням Офісу генпрокурора обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі 349 мільйонів гривень.

Справа Мазепи

Про те, що Державне бюро розслідувань затримало Ігоря Мазепу, стало відомо 18 січня. За даними ЗМІ, це сталося під час проходження ним україно-польського кордону. Зранку 19 січня в ДБР підтвердили затримання Мазепи. Стало відомо, що правоохоронці затримали бізнесмена у справі незаконної приватизації земельних ділянок на Київщині — у матеріалах справи Мазепа вказаний "замовником заволодіння ділянками". За даними ДБР, злочинна організація, яку правоохоронці викрили ще торік, забудувала котеджі на землях Київської гідроелектростанції. У Бюро наголошують, що це ставить під загрозу функціонування критичної інфраструктури столиці.

Також стало відомо, що прокуратура клопотала про заставу бізнесмену, засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у розмірі 700 мільйонів гривень, а його брату Юрію — 500 мільйонів гривень.

Сам Ігор Мазепа заявив, що це "велика для цього застава": "Прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів".

У Офісі генерального прокурора пояснили, чому обвинувачення клопотало про 700 мільйонів гривень застави для засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи у справі про заволодіння земельними ділянками. У повідомленні відомства вказано, що тримання під вартою з таким розміром застави для основного фігуранта провадження обумовлений наступними обставинами: статус організатора, затримання на митному пості, що свідчить про намір виїхати  за межі України та, ймовірно, ухилитись від явки до правоохоронних органів, майновий стан підозрюваного, наявність інших підозрюваних, які на даний час перебувають в розшуку.

Нагадаємо, що також Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід двом підозрюваним у справі у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.01.2024 05:32