Фото: Вікіпедія

Британія передала Україні снаряди зі збідненим ураном для Challenger 2

Велика Британія вже передала Україні снаряди для танків Challenger 2. У тому числі до списку потрапили і снаряди зі збідненим ураном.

Про це повідомляється у письмових відповідях заступника міністра оборони Британії Джеймса Хіппі на запитання депутата Кенні Макаскілла від шотландської партії "Альба".

"Ми відправили в Україну тисячі комплектів снарядів для Challenger 2, включаючи бронебійні снаряди зі збідненим ураном. З міркувань оперативної безпеки ми не даватимемо коментарів щодо показників використання поставлених комплектів", — повідомив Хіппі.

Він також зауважив, що танки Challenger 2 та боєприпаси зі збідненим ураном вже контролюються ЗСУ. А британське Міноборони не відстежує місця, де ці снаряди застосовуються.

Хіппі додав, що Британія не зобов'язана проводити очищення снарядів зі збідненим ураном після завершення війни в Україні.

Що таке снаряди зі збідненим ураном

Збіднений уран є лише в осерді снаряда, і радіоактивність такого матеріалу надзвичайно мала.

Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів — переважно осердь для бронебійних снарядів.

За своєю бронепробивною здатністю західні снаряди набагато кращі за російські. Вони на 10-15% кращі, ніж снаряди з осердям з карбіду вольфраму. Це не дуже великий прорив, але загалом енергетика західних гармат на 30% більша за радянські та російські. Такі снаряди пробивають навіть композитну броню, яка розрахована на протидію кумулятивним снарядам.

Нагадаємо, 21 березня стало відомо, що Велика Британія надасть Україні снаряди зі збідненим ураном. Вони призначені для танків Challenger 2.

Російський диктатор Володимир Путін був обурений ініціативою Великої Британії передати Україні снаряди зі збідненим ураном. Він вкотре пригрозив нашій державі "війною до останнього українця". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Війна, 25.04.2023 21:39