Фото: ipress.ua

Британія закликає Німеччину надати Києву ракети великої дальності Taurus

Велика Британія закликала Берлін поставити Києву ракети далекого радіусу дії Taurus, попри прикрий витік у російські ЗМІ секретної телефонної розмови офіцерів військово-повітряних сил Німеччини, які заявили, що британські війська "перебувають на території" України.

Про це пише видання The Guardian.

Замість того, щоб критикувати Берлін, Лондон заявив, що Німеччина повинна провести розслідування. Разом із тим, Велика Британія посилила лобіювання передачі Києву далекобійних ракет Taurus, радіус дії яких становить 300 миль (приблизно 482 км), що вдвічі перевищує дальність англо-французької системи озброєння Storm Shadow/Scalp, яку вже передали Києву.

"Велика Британія була першою країною, яка надала Україні високоточні ракети дальнього радіуса дії, і ми заохочуємо наших союзників зробити те саме", — сказав речник МЗС Великої Британії. 

Водночас Кремль намагається скористатися витоком даним і тиснути на канцлера Німеччини Олафа Шольца, який запевнив, що не надаватиме ракети, які можуть завдати удару по стратегічному Керченському мосту. Так, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що витік розмов "ще раз підкреслює пряму участь колективного Заходу в конфлікті в Україні", через день після того, як колишній президент Росії Дмитро Медведєв заявив: "Німеччина готується до війни з Росією".

Додамо, у понеділок, 4 березня, Шольц наполягав, що не змінить своєї думки щодо Taurus. Він висловив побоювання, що Україна теоретично може використати зброю для удару по серцю Росії. 

"Я – канцлер, і моє слово має значення", — сказав канцлер Німеччини.

Контроль над ракетами Taurus, які теоретично здатні вражати цілі в Москві, буде гарантований лише за умови, якщо німецькі солдати будуть безпосередньо залучені до їх стрільби, а «про це абсолютно не може бути й мови», додав Шольц.

Нагадаємо, Німеччина досі відмовлялася відправляти ракети Taurus в Україну, побоюючись розширення масштабів війни та втягнення в пряму конфронтацію з Росією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.03.2024 10:41
Фото: ipress.ua