Фото: insightnews.media

Німецькі офіцери обговорювали застосування ракет Taurus в Україні: у WSJ підтвердили автентичність запису

Росіяни оприлюднили аудіозапис розмови німецьких офіцерів про можливість застосування ракет Taurus в Україні. Згодом високопоставлені німецькі чиновники підтвердили автентичність запису офіцерів на платформі WebEx.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

На зустрічі, подробиці якої оприлюднила російська сторона, офіцери обговорювали можливості Німеччини щодо організації доставлення та експлуатації далекобійних крилатих ракет Taurus, якщо вони будуть передані Україні. Також на записі посадовці заявляли, що Велика Британія, Франція і США дислокують військових в Україні для допомоги в експлуатації сучасних західних систем озброєнь. Раніше ці країни заперечували таку інформацію.

На оприлюдненому росіянами записі головнокомандувач військово-повітряних сил Німеччини генерал Інго Герхарц наказав своїм помічникам підготувати презентацію для міністра оборони про те, як Берлін може поставити Києву Taurus і як Україна може використати їх для знищення цілей, у тому числі склади боєприпасів і Кримський міст.

Офіцери зазначили, що детально проаналізували, як атакувати цей ключовий об'єкт інфраструктури, і заявили, що знадобиться від 10 до 20 ракет Taurus, щоб обійти російську протиповітряну оборону та зруйнувати міст.

"Немає жодних реальних причин говорити, що ми не можемо цього зробити; це залежить лише від політичних червоних ліній", — наголосив на оприлюдненому записі генерал Герхартц.

Генерал Герхарц заявив, що Німеччина може дозволити собі поставити Україні 100 ракет двома траншами, адже на озброєнні Бундесверу є близько 600 ракет Taurus, з яких близько 500 вважаються боєздатними. Військовий також додав, що Велика Британія і Франція тиснуть на Німеччину з вимогою надати ракети, тому що ці країни вичерпали власні запаси.

Герхарц сказав, що немає сенсу надавати Україні понад 100 ракет, адже ця зброя не вплине суттєво на хід бойових дій. На думку німецького генерала, Україні не вистачає військ, щоб звільнити нову або навіть утримати контрольовану територію.

Знищення Кримського мосту, за словами офіцера, було б стратегічно і політично важливим, але Україна, швидше за все, не зможе продовжити наземний наступ.

"Це не змінить хід війни, ми повинні це чітко усвідомлювати", — заявив генерал Герхарц в оприлюдненому записі.

Моделювання знищення Кримського мосту

Згідно з оприлюдненою розмовою, Україні знадобиться шість годин для запуску ракети після отримання розвідданих про нову ціль. Такі часові рамки є актуальними, якщо її особовий склад буде належним чином підготовлений і матиме доступ до всіх необхідних даних.

Військово-повітряні сили Німеччини змоделювали місцевість навколо поля бою для системи озброєння і можуть легко допомогти Збройним силам України обійти російську ППО навколо ключових цілей, включаючи Кримський міст, запевнили в розмові офіцери.

Офіцери, які брали участь у записаній розмові, заявили, що підготовка українських операторів триватиме від двох тижнів до чотирьох місяців, залежно від рівня точності та складності завдань, які їм доведеться виконувати.

Водночас Генерал Герхартц сказав, що канцлер Німеччини наполягав на тому, щоб будь-яка доставлена ракета використовувалась без будь-якої участі збройних сил Берліна.

Один із високопосадовців у переговорах, сказав, що ракети можна відносно легко встановити на українські літаки Су-24, які вже обладнані для розміщення ракет Storm Shadow. Вони також можуть бути легко встановлені на винищувачі F-16, які Київ, як очікується, отримає від НАТО цього року.

На думку Герхартца, військовослужбовці США в Україні могли б допомогти місцевим військам у роботі з Taurus, адже "в Україні багато людей з американським акцентом ходять у цивільному одязі".

Німецькі чиновники підтвердили автентичність запису

The Wall Street Journal зазначає, що один з офіцерів під'єднався до зустрічі зі свого мобільного телефону з номера готелю в Сінгапурі.

Чиновники, знайомі з німецьким розслідуванням витоку аудіозаписів, заявили, що WebEx широко використовується військовими та іншими чутливими відомствами німецького уряду. 

"Це має стати тривожним дзвінком", - сказав один з високопосадовців.

Своєю чергою міністерство оборони Німеччини підтвердило витік розмови німецьких офіцерів про можливість застосування ракет Taurus в Україні.

"Згідно з нашою оцінкою, розмову в військово-повітряних силах було перехоплено. Наразі ми не можемо з упевненістю сказати, чи були внесені зміни в аудіо або письмову версію, яка поширюється в соціальних мережах", — заявила речниця німецького міноборони.

Taurus — це одна з найсучасніших крилатих ракет повітряного базування, що є на озброєнні німецьких військово-повітряних сил. Ці ракети можуть знаходити ціль з великої висоти та відстані, а також знищувати добре захищенні цілі, приміром, бункерні системи.

Нагадаємо, що 16 лютого президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали договір про співпрацю у сфері безпеки. Вони також обговорили подальшу підтримку України в оборонній, політичній і фінансовій сферах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.03.2024 08:58