Протест дружин російських військових. Фото зі соцмереж

Британська розвідка розповіла, чи матимуть вплив на Кремль протести дружин російських військових

Дружини російських військових 7 листопада 2023 року провели, мабуть, першу публічну вуличну акцію протесту в Москві після вторгнення в Україну. Вони зібралися на центральній площі Театральній і розгорнули транспаранти з вимогою повернути своїх чоловіків із передової.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"З лютого 2022 року в соціальних мережах ледь не щоденно з’являються пости російських дружин і матерів, які протестують у мережі проти умов служби своїх близьких", — йдеться в повідомленні.

Однак, за словами британських розвідників, драконівське законодавство Росії досі не дозволяло родичам військових об’єднатися у впливову лобістську силу, як це робили солдатські матері під час афгансько-радянської війни 1980 років.

Британці констатували, що поліція за лічені хвилини розігнала акцію протесту на Театральній площі. Проте такі протести та вимоги російських жінок є примітними.

"Очевидно, що необмежену тривалість бойового розгортання особового складу без ротації все частіше сприймають як нежиттєздатні й самі війська, і їхні родичі", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, у жовтні британська розвідка повідомляла, що приватна військова компанія "Редут" вербує найманців під виглядом "добровольців", у тому числі колишніх бойовиків "Вагнера". При цьому Головне розвідувальне управління (ГРУ) Генштабу Росії, ймовірно, контролює та фінансує діяльність групи, включно з її вербуванням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.11.2023 11:40