Фото: скріншот з відео / Джейк Салліван

"Це була війна вибору, яку розпочав Путін": США і НАТО відреагували на "мирний план" Китаю

Війну в Україні розпочав російський диктатор Володимир Путін. Тому кровопролиття в Європі може завершитись в будь-який момент за ініціативи глави Кремля.

Таку заяву зробив радник президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, передає СNN.

"Ну, моя перша реакція на це полягає в тому, що вони можуть зупинитися на першому пункті, а саме на повазі до суверенітету всіх націй", — сказав він.

Салліван переконаний, що війна в Україні залежить від дій Росії, яка може припинити нападати на Україну та виведе свої війська.

"Україна не нападала на Росію, НАТО не нападав на Росію, США не нападали на Росію. Це була війна вибору, яку розпочав Путін", — додав Салліван.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг стримано відреагував на пропозицію Китаю про те, яким чином завершити війну в Україні.

Про це він сказав на пресконференції в Таллінні.

"Китай не користується великою довірою, тому що він не зміг засудити незаконне вторгнення в Україну", — сказав він, додавши, що Пекін підписав угоду з президентом Росії Володимиром Путіним лише за кілька днів до вторгнення.

Столтенберг також заявив, що НАТО поки не бачить, щоб Китай передавав Росії летальне озброєння.

"Але ми бачимо ознаки, що Китай, можливо, планує і розглядає постачання військової допомоги Росії. І Китай не повинен це робити, тому ще це буде підтримкою незаконного вторгнення з порушенням міжнародного права", — додав генсек.

Нагадаємо, раніше було оприлюднено офіційну версію "мирного плану" Китаю щодо завершення війни в Україні. КНР закликає поважати суверенітет усіх країн.

Також раніше з'явилась інформація, що Китай може розпочати постачання російській армії дрони-камікадзе. Країна-терорист веде переговори з китайським виробником безпілотників Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology щодо можливої співпраці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.02.2023 14:21