Радбез ООН. Фото ілюстративне зі соцмереж

Чехія відмовилася брати участь у Радбезі ООН, засідання якого ініціювала Росія

Чехія відмовилася взяти участь у терміновому засіданні Ради безпеки ООН через обстріл Бєлгорода. Його ініціювала Росія, яка наполягала, що до атаки причетні чеські системи озброєння.

Про відмову написав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський у своїх соціальних мережах.

До цього після вибухів у центрі Бєлгорода з жертвами серед цивільного населення 30 грудня перший заступник пострпреда Росії при ООН Дмитро Полянський повідомив, що Росія попросила про термінове засідання Радбезу ООН. При цьому в міноборони Росії заявили, що під час обстрілу нібито використовували чеські снаряди РСЗВ Vampire.

"Ми наполягаємо на присутності Чехії для пояснень, чому боєприпаси цієї країни застосовують для вбивства цивільних у Бєлгороді", — додав Полянський.

У відповідь Ян Ліпавський назвав твердження Москви пропагандою та заявив, що Прага не братиме участі в засіданні.

"Ми відмовляємося, щоби Росія будь-куди викликала нас. Чехія не буде слугувати отруєній брехнею пропаганді агресора. Ми будемо раді прийти на засідання, коли Росія захоче обговорити у Радбезі відведення своїх окупаційних військ", — заявив він.

Згодом опублікували також офіційну відповідь заступниці чеського постпреда при ООН.

"Чехія висловлює жаль з приводу кожного втраченого життя через протиправну та беззмістовну агресивну війну Росії, яку вона веде проти України вже майже два роки. Лише Росія є відповідальною за десятки тисяч жертв з обох боків", — йдеться у повідомленні.

У Чехії вважають, що Росія неодноразово використовувала майданчик Радбезу ООН для поширення дезінформації та пропаганди щодо війни.

"У нас немає причин вважати, що сьогоднішній брифінг буде якось відрізнятися, тож Чехія не братиме участі. Чітка та тривала позиція Чехії — що Росія має негайно припинити цю війну та вивести війська з усієї території України. Це єдиний шлях до справедливого і тривалого миру відповідно до Статуту ООН", — зазначили в листі.

Нагадаємо, що 30 грудня Сили безпеки й оборони завдали ракетного удару по військових об'єктах в російському Бєлгороді. У державі-агресорі визнали, що мешканці міста загинули внаслідок роботи російської системи протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.12.2023 10:23