Фото: росЗМІ

Чи готуються росіяни до нового наступу на Харків: тривожна відповідь ЗСУ

Російська армія намагається просуватися на Харківщині та планує взяти обласний центр під вогневий контроль. Сили оборони готуються до загострення на цій ділянці фронту вже найближчим часом. 

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив командир батальйону ударних БпАК "Ахіллес" 92-ї окремої штурмової бригади імені Івана Сірка Юрій Федоренко.

Він зазначив, що загарбники можуть активізувати штурмові дії в районі села Липці. У цей район вже завезли підрозділи з "кадировцями", які будуть змушувати росіян виконувати бойові завдання.

Кремль хоче, аби їхня армія наблизилась до Харкова і взяла під вогневий контроль окремі райони обласного центру. Також ціллю Росії є місто Вовчанськ, яке ворог хоче повністю захопити, щоб утворити там плацдарм для свого просування на Куп'янському напрямку.

"Місто Вовчанськ майже стерто вщент, але Сили оборони утримують позиції, і більша частина міста під нашим контролем. У противника немає успіху в просуванні... У цьому випадку вони зможуть напрацьовувати можливості щодо форсування річки Оскіл, і, як наслідок, — окупації й правобережного Куп’янська, який є однією з панівних висот", — додав Юрій Федоренко.

Ситуація на фронті

За даними Генштабу, на Харківському напрямку ворог продовжував наступальні та штурмові дії. Тут відбулося чотири бойових зіткнення в районах Стариці, Вовчанська та Тихого.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу зросла до 22. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Новоселівки, Піщаного, Стельмахівки та Лозової.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 15 атак окупантів неподалік Невського, Греківки, Макіївки, Новосадового та Торського.

На Сіверському напрямку Сили оборони України відбили три штурмові дії. Ворог намагався просунутися уперед поблизу Верхньокам’янського та Виїмки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили дев’ять спроб противника прорвати нашу оборону. Основні зусилля окупанти, за підтримки авіації, прикладали у районі Часового Яру, Калинівки, Ступочок та Андріївки.

Загарбники вчора продовжували активно діяти на Торецькому напрямку. Загалом, ворог 14 разів проводив атаки на позиції наших захисників в районах Торецька та Щербинівки. Завдавав авіаударів КАБами.

На Покровському напрямку українські воїни відбили 15 штурмів і атак в районах населених пунктів Миколаївка, Селидове та Лисівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили ворожі атаки поблизу Цукуриного, Гострого, Георгіївки, Антонівки, Костянтинівки та в напрямку Богоявленки, де ворог 28 разів намагався прорвати оборону наших військ. 

На Оріхівському напрямку відбулося чотири бойових зіткнення в районах Роботиного, Малих Щербаків та Кам’янського.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без особливих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями окупанти зберігають військову присутність, обстрілюють населені пункти з території рф, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність проти України.

Нагадаємо, 5 жовтня, українські воїни знищили ворожий склад боєкомплектів на Бахмутському напрямку. Це може призвести до значного скорочення запасів снарядів в окупантів.

Раніше повідомлялось, що Збройним силам України вдалося зупинити наступ російських окупаційних військ на Покровському напрямку Донецької області. Також було відбито наступ росіян у Курській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.10.2024 14:46