Фото: Офіс президента

Чи має право Україна збивати військові літаки на території РФ: рішуча заява Столтенберга

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Україна має законне право бити по військових цілях Російської Федерації за межами країни. Збиття літаків над територією окупанта є законним правом Києва на самооборону.

Про це він сказав під час прес-конференції за підсумками надзвичайної Ради Україна-НАТО у Брюсселі, пише "Укрінформ".

"Ми маємо пам’ятати, що це таке. Це агресивна війна, коли Росія атакує свого сусіда, атакує Україну. Україна має право на самооборону, і це включає також удари по легітимних військових цілях за межами України. Тож, збиття російських літаків, які використовуються для того, щоб атакувати Україну, є частиною законного права України на самооборону", — йдеться у заяві Столтенберга.

Генсек НАТО також відповів на питання, чи інформувала Україна союзників по НАТО про обставини збиття стратегічного бомбардувальника РФ. Столтенберг сказав, що глава українського Міноборони Рустем Умєров поінформував партнерів по Альянсу про роботу Повітряних сил із захисту своєї території та повітряного простору, у тому числі ураження різних російських повітряних спроможностей.

"Що я можу сказати — це те, що союзники по НАТО будуть нарощувати постачання спроможностей повітряного захисту (для України, — ред.). Декілька союзників зробили оголошення сьогодні про постачання більшої кількості засобів ППО. Я очікую на конкретні оголошення у найближчому майбутньому на основі інформації, яку союзники довели до нас сьогодні на цій зустрічі за (віртуальною) участю президента Зеленського", — резюмував Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, 19 квітня російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ був збитий на відстані близько 300 кілометрів від нашої держави. Його ліквідували тими ж засобами, якими раніше було уражено ворожий літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

За словами представника Головного управління розвідки Андрія Юсова, після ворожої атаки 19 квітня росіянам не вдалось випустити по Україні низку ракет. Це напряму пов'язано зі збиттям стратегічного бомбардувальника Ту-22м3.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.04.2024 11:25