Фото ілюстративне. Джерело: "Дзеркало тижня"

Чи можна отримати субсидію, якщо хтось з зареєстрованих не проживає в помешканні

Для отримання субсидій в Україні потрібно подати заяву та декларацію у Пенсійний фонд. Водночас за необхідності необхідно надати й додаткові документи — це стосується випадків, коли одна чи більше осіб, які зареєстровані у житлі, у ньому не проживають. 

У випадку, якщо повнолітня особа, яка зареєстрована в помешканні, проживає в іншому місці, ця інформація зазначається в декларації про дохід та витрати. Окреме проживання особи необхідно підтвердити документально. Це може бути довідка з місця навчання чи роботи, довідка про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи тощо.

Проте, якщо такий документ надати неможливо, житлову субсидію призначать на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. 

"Людині надавати акт обстеження потреби немає — органи Пенсійного фонду України самостійно вживають заходів щодо отримання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства\фактичного місця проживання особи та надсилають відповідний запит до виконавчих органів сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації", — йдеться у повідомленні.

Варто наголосити, що заяву не розглядатимуть до тих пір, поки акт не буде надано. Лише після надання акту процес призначення житлової субсидії знову запустять. Зазвичай це відбувається протягом 30 днів з моменту подання заяви громадянином. Про очікування акту обстеження заявника повідомляють в особистому кабінеті на вебпорталі ПФУ.

Нагадаємо, 8 липня народний депутат від фракції "Слуга народу" Павло Фролов повідомляв, що уряд розробляє механізм надання внутрішньо переміщеним особам субсидій на оренду житла. Наразі документ планують винести на обговорення серед народних депутатів та громадськості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.07.2024 10:54