Фото ілюстративне. Джерело: "Дзеркало тижня"

У Пенсійному фонді пояснили, чи потрібно звертатися за перерахунком субсидії після підвищення тарифу на світло

З 1 червня 2024 року уряд змінив формулу оплати населенням послуги за електроенергію, внаслідок чого тариф під час споживання понад 100 кВт зріс майже на 80%. У зв’язку з цим житлову субсидію теж перерахують.

Про це повідомило Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. Начальниця цього управління Наталія Рад розповіла, чи потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду для перерахунку призначеної субсидії у зв’язку з підвищенням тарифу на електроенергію.

Вона пояснила, що одержувачам уже призначених субсидій для здійснення перерахунку розмірів виплат у зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно. Такий перерахунок проведуть автоматично.

Оскільки зростання тарифу на електроенергію відбулося з 1 червня, сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, яку одержувачі отримають наступного місяця — в липні.

Як відомо, розмір субсидії — це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу.

Як подати заяву на житлову субсидію через вебпортал електронних послуг ПФУ

Для оформлення субсидії через вебпортал потрібно зробити наступні кроки:

  1. Зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) та авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису.
  2. В особистому кабінеті на панелі зліва в розділі "Комунікації з ПФУ" обрати опцію "Заява на житлову субсидію чи пільгу".
  3. У наступному полі обрати опцію "Заява про призначення та надання житлової субсидії за експериментальним проектом".
  4. Заповнити онлайн-форму заяви: вказати загальну інформацію про особу, яка подає заяву (у тому числі паспортні та адресні дані), зазначити реквізити банківського рахунку (у форматі ІВАN), додати інформацію про членів домогосподарства.
  5. Перед остаточним формуванням заяви та відправленням її до Пенсійного фонду України за допомогою опції "Додати файл", за бажанням та за наявності, додати скановані копії документів, які можуть визначати право на призначення субсидії (наприклад, у разі оформлення житлової субсидії за фактичним місцем проживання — копію договору оренди, довідку ВПО).
  6. Надати згоду на передачу та обробку персональних даних, поставивши відповідну позначку, зазначити спосіб, в який вас має бути поінформовано про прийняте рішення, та натиснути кнопку "Сформувати заяву".
  7. Перевірити дані сформованої заяви та надіслати до Пенсійного фонду України, натиснувши кнопку "Підписати та відправити у ПФУ".

Нагадаємо, раніше у Пенсійному фонді пояснювали, що зараз українці все частіше оформляють субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Громадяни можуть подати спрощену заяву на призначення допомоги від держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.06.2024 12:18