Фото: росЗМІ

Чи можуть росіяни провести масштабний наступ цього літа: оцінка ISW

Війська країни-агресорки навряд чи зможуть провести масштабний наступ на фронті в Україні цього літа, адже їм бракує для цього сил.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Російським військам, ймовірно, бракує ширшого оперативного потенціалу для проведення окремої відновленої наступальної операції в Донецькій області чи деінде на фронті цього літа", — йдеться у звіті.

На думку аналітиків, наразі російські війська мають достатньо бронетехніки для проведення періодичних ротних і більших механізованих штурмів по всій лінії фронту в коротко- і середньостроковій перспективі.

"Однак незрозуміло, чи мають російські війська необхідні резерви бронетехніки для проведення одночасних широкомасштабних наступальних операцій на кількох ділянках фронту і для заміщення зростаючих втрат бронетехніки, які можуть виникнути в результаті інтенсифікації механізованих операцій", — йдеться у звіті.

Як наголошують фахівці, наразі російські загарбники схильні до проведення наступальних операцій "імпульсами" на різних ділянках фронту. Так, за даними аналітиків, протягом усього літа російські війська періодично проводили механізовані штурми взводів і роти на напрямках Лиман, Часів Яр і Авдіївка в Донецькій області, а нещодавно активізували штурми на захід і південний захід від міста Донецьк.

"Російські сили також перекинули частини 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу (ЦВО) (41-а загальновійськова армія (ОАА)) з Авдіївки на південний захід від міста Донецька, що свідчить про те, що військове командування РФ може оцінити, що російські сили навряд чи здійснять швидкий перехід на тактичні досягнення в районі Авдіївки та змінюють пріоритет у районі міста Донецьк", — йдеться у звіті ISW.

До того ж фахівці припускають, що російські війська, ймовірно, перекинуть додаткові механізовані сили в цей район, щоб використати слабкі місця в українській лінії фронту і досягти певного територіального просування, хоч і обмеженого.

Нагадаємо, раніше речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій заявив, що Російська Федерація не здатна вести ефективний наступ на південному напрямку через брак ресурсів. При цьому наші захисники досягли певних успіхів, але загалом лінія бойового зіткнення в певних місцях залишається динамічною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.07.2024 07:59