Фото: Кирило Буданов. Джерело – ТСН

Чи спроможна Росія захопити Луганщину і Донеччину у 2024 році: прогноз Буданова

Очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов переконаний, що у Російської Федерації немає ресурсів для повної окупації Луганської та Донецької областей у 2024 році. Це, на думку посадовця, є головною стратегічною метою Кремля.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Буданов визнав, що українська армія, яка поступаються загарбникам за чисельністю та озброєнням, перебуває у складному становищі. Проте, навіть при таких розкладах, "у них не вистачить сил" для окупації всіх східних районів Донецької та Луганської областей цього року.

Він підкреслив, що у росіян також багато проблем, адже її професійну армію значною мірою знищили у перший рік вторгнення, і зараз країна-агресор кидає ненавчених призовників на самогубні штурми. Водночас збройні сили РФ використовують більше артилерійських снарядів, ніж Росія може виробити.

Такий хід подій задовольняє Україну

Західні чиновники та аналітики переконані, що прогноз Буданова є оптимальним сценарієм для України на поточний рік. У випадку, якщо Україна зможе вести розумну оборону, виснажуючи російську армію, одночасно відновлюючи свої власні, то, на їхню думку, вона зможе розпочати новий контрнаступ проти ослабленого ворога у 2025 році.

Лондонський аналітичний центр дійшов висновку, що російська армія, ймовірно, досягне свого піку наприкінці цього року, а у 2025 році все більше відчуватимуть нестачу снарядів і броньованої техніки.

Видання також визнає важливість питання, чи надійде Україні додаткова підтримка з боку США, яка нині заблокована республіканцями в Конгресі.

За словами Буданова, армія РФ налічує 510 тисяч військових в Україні та навколо неї та спроможна вербувати близько 30 тисяч щомісяця.

Глава української розвідки також розглядає захоплення Авдіївки в ширшому контексті. Він наголосив, що російській армії знадобилося майже два роки важких штурмів з початку повномасштабного вторгнення, щоб захопити місто. За іншими підрахунками, минуло майже десять років, оскільки окупанти атакували місто з 2014 року.

"Хіба це успіх для великої, могутньої російської армії?" — запитав Буданов.

Нагадаємо, раніше Кирило Буданов заявляв, що поточна ситуація на фронті не є критичною. Однак українським військовим дійсно не вистачає боєприпасів та зброї, оскільки обсяги військової допомоги, наданої західними партнерами, є недостатніми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.02.2024 11:09