На фото наслідки падіння збитої ракети РФ. Джерело: Telegram Андрія Нєбитова

Чи стримають контрнаступ ЗСУ постійні удари по Києву: відповідь експертів ISW

Росія постійними ракетними обстрілами та атаками дронів на Київ намагається послабити українські контрнаступальні можливості. Однак імовірно, що такий пріоритет навпаки обмежує здатність росіян стримати контрнаступ Збройних сил України.

Про це йдеться у звіті Інститут вивчення війни.

Росія завдала чергової серії ударів по Україні крилатими ракетами та безпілотниками іранського виробництва в ніч із 28 на 29 травня, а також вдень 29 травня. За даними Генштабу ЗСУ, окупанти запустили приблизно 40 авіаційних крилатих ракет Х-101/Х-555 і 38 БПЛА Shahed-131/136 у ніч на 29 травня, і 11 ракет "Іскандер-М/К" вдень 29 травня. У військовому командуванні України повідомили, що ППО знищила загалом 36 крилатих ракет Х-101/Х-555, 30 безпілотників "Шахед" та всі 11 ракет "Іскандер" різної модифікації.

За повідомленнями українських джерел, наші захисники також перехоплювали ракети та безпілотники поблизу Львова, Миколаєва та Одеси, а війська РФ завдавали ударів по портовій інфраструктурі у місті Одеса та об'єкту військової інфраструктури у Хмельницькій області. Росіяни випустили відносно більшу кількість ракет порівняно з нещодавньою серією ударів. І це після найбільшої атаки з початку повномасштабного вторгнення в Україну російської серії ударів дронами "Шахед", яка сталася 28 травня.

Експерти ISW вже зазначали, що в останні місяці РФ розпочала нову обмежену повітряну кампанію, намагаючись послабити українські контрнаступальні можливості.

"Але те, що Росія віддає пріоритет атак на Київ, ймовірно, ще більше обмежує здатність кампанії суттєво стримувати потенційні українські контрнаступальні дії", — йдеться у публікації.

Нагадаємо, у ніч на вівторок, 30 травня, Росія здійснила чергову масовану атаку дронами по українській столиці. Вибухи чули у різних районах міста, уламки ворожих цілей впали на будинки та пошкодили автівки. Понад 20 БпЛА вдалося збити. Вони летіли з різних напрямків та у кілька хвиль. Усього повітряна тривога у Києві тривала майже три години.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 30.05.2023 07:18